Lidija Bradara

Džepovi Federacije: Samo novi saziv Doma može utvrditi proračun

Zahtjev s potpisima izaslanika iz Kluba Bošnjaka, po njoj, nije način izlaska iz stanja u kojemu se Federacija BiH nalazi. U dugogodišnjoj praksi rada u zakonodavnim tijelima vlasti kaže da nije doživjela da ''jedan važan dokument kao što je Proračun
Vijesti / Politika | 30. 01. 2019. u 12:32 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko ima volje i želje, ovaj se proces može završiti u roku od 24 sata'', rekla je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara dodavši kako Prijedlog Proračuna FBiH treba potvrditi novi saziv ovog doma, a nakon što je taj dokument usvojio novi saziv Zastupničkog doma.  

U tom cilju apelirala je da skupštine kantona, koje to do sada nisu učinile, izaberu izaslanike u Dom naroda da bi mogla sazvati konstituirajući sjednicu, kako se nada, do 5. veljače.

Nije bilo volje

''Svaki drugi način, dodaje, bio bi protivan demokratskim procesima uspostave vlasti kojih su nam puna usta svima. Trebamo se fokusirati na to da se što prije formira novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, odnosno da završimo proces uspostave zakonodavne vlasti u Federaciji BiH sukladno rezultatima Općih izbora i damo priliku novom sazivu da usvoji ili Odluku o privremenom financiranju ili Proračun Federacije BiH za 2019. godinu, kao što je to učinio i novi saziv Zastupničkog doma'', izjavila je Bradara za Fenu.

Zahtjev s potpisima izaslanika iz Kluba Bošnjaka, po njoj, nije način izlaska iz stanja u kojemu se Federacija BiH nalazi. U dugogodišnjoj praksi rada u zakonodavnim tijelima vlasti kaže da nije doživjela da ''jedan važan dokument kao što je Proračun donosi novi saziv jednog, a potvrđuje stari saziv drugog doma''.

''Umjesto prebacivanja odgovornosti na one koji su upozoravali da je ovakav scenarij moguć, jer nije bilo volje za izmjenom Izbornog zakona BiH, energiju trebamo usmjeriti na završetak demokratskih procesa uspostave vlast. Sve ostalo je nekorektno i predstavlja opasnu zamjenu teza'', mišljenja je Bradara.

Svjesna je, kako ističe, odgovornosti prema različitim kategorijama u Federaciji BiH, prije svega najranjivijoj, umirovljenicima. 

Dvije skupštine još čekaju

''Zakon o MIO jamči im isplatu mirovina do petog u mjesecu, sredstva za mirovine su osigurana i umirovljenici se nemaju razloga brinuti. Smatram da imamo dovoljno vremena za usvajanje ili Odluke o privremenom financiranju ili Proračuna kako bi osigurali kontinuitet i ostalih isplata, invalidnina, a potom i plaća proračunskim korisnicima. Ovo je idealan trenutak da svi koji smo uključeni u proces donošenje odluka pokažemo odgovornost te sukladno izbornim rezultatima završimo proces konstituiranja novog saziva Doma naroda i damo im priliku da preuzmu mandate, a samim time i odgovornost  za zakonodavne procese u Federaciji BiH, što je naša obveza i prema Ustavu i prema Izbornom zakonu'', poručila je Bradara.

Inače, Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Maksida Pirić kazala je Feni kako još dvije kantonalne skupštine, Srednjebosanske i Hercegbosanske županije, nisu dostavile kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na ovjeru.   

Po njezinim riječima, iz Tuzlanskw i Zapadno-hercegovačke županije, nakon provedenih posrednih izbora, SIP BiH je 24. siječnja utvrdio rezultate i dodijelio mandate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

''Izbori su provedeni i u Unsko-sanskom kantonu i mi smo te rezultate dobili. Za sutrašnju sjednicu SIP-a BiH, na dnevnom redu je planirano i utvrđivanje rezultata i dodjela mandata za Dom naroda i iz Unsko-sanskog kantona'', navela je Pirić.

Dodala je da iz ostalih kantona kojima je SIP BiH ovjerio kandidatske liste nemaju povratnu informaciju. Pirić je podsjetila da je SIP BiH nedavno uputio pisanu urgenciju prema kantonalnim skupštinama da postupe u skladu s uputstvom i zakonom i da ispune svoju obvezu.

Raspodjela na Ustavnom sudu

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine bi na plenarnoj sjednici, zakazanoj za sutra, trebao razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva SIP-a BiH o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ranije je osporen akt koji je SIP BiH usvojio 18. prosinca prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1 što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.

Kako Fena u Ustavnom sudu BiH saznaje, taj je sud zaprimio i zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti SIP-ovog uputstva.

Kopirati
Drag cursor here to close