Prijedlozi

Džeba: Gratz je promašio cijeli parlament

Džeba je istaknuo kako izmjene Izbornog zakona BiH prema presudama Ustavnog suda BiH su u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH a ne Parlamenta Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2018. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovime što je predloženo od strane predstavnika Naše stranke u Parlamentu FBiH, ni manje ni više, je promašen cijeli parlament'', rekao je za Bljesak.info Damir Džeba čelnik mostarskog HDZ-a BiH komentiravši izjave zastupnika Naše stranke Dennisa Gratza o tome kako HDZ BiH koči promjene izbornog zakonodavstva.

Džeba je istaknuo kako izmjene Izbornog zakona BiH prema presudama Ustavnog suda BiH su u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH a ne Parlamenta Federacije BiH.

Džeba kaže kako je ''jasno kojim i kakvim političarima u BiH može biti provokacija pozivanje na provedbu i poštivanje odluka Ustavnog suda BiH, Ustava BiH i FBiH te važećih odredbi Izbornog zakona BiH''.

''To su one političke snage koje i dalje žele birati i nametati političke predstavnike  Hrvatima kao malobrojnijem konstitutivnom narodu. U tomu se vidi i manifestira unitarizam koji razara ovu zemlju i kojeg je vrlo jasno osudila i rezolucija Europskog parlamenta. HDZ BiH je blagovremeno ponudio i uputio u parlamentarnu proceduru PS-a BiH prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje provode presude Ustavnog suda BiH. Ustavni sud BiH je kazao kako prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kluba HNS – HDZ BiH ne ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka a niti bilo čije druge'', rekao je Džeba za Bljesak.info.

Podsjećamo, Gratz je, nakon što je predstavio ''mapu puta za ustavnu deblokadu'', rekao je kao je iz HDZ BiH stigla reakcija u kojoj odbacuju prijedlog platforme ''Naš Mostar'' za izbore u Mostaru.

''Naravno da je potrebno promijeniti Ustav FBiH i Izborni zakon BiH da bi se donijelo trajno rješenje za Mostar. Gospodin Džeba iz HDZ BiH izjavama za medije samo provocira i izbjegava da ponudi odgovor zašto je njegova stranka protiv direktnog izbora gradonačelnika i dogradonačelnika koji bi odluke donosili konsenzusom. Ili zašto insistiraju na podjeli grada i izbornim jedinicama u Mostaru'', kazao je Gratz te naveo kako je cilj HDZ BiH jasan a to je zacementirati stanje u Mostaru, te imati zajamčenu vlast bez obzira na broj glasova.

''Podjelama na izborne jedinice za Gradsko vijeće, te posrednim izborom gradonačelnika, žele nastaviti sa politikom podjela i suverene kohabitacije sa SDA u Mostaru”, dodaje Gratz.

Džeba pak kaže kako ''otvaranje pitanja i ustavnih promjena, na ovakav način, pored nužnih izmjena Izbornog zakona BiH u izbornoj  2018. godini nije realno i služi pokušaju samopromocije i nepotrebnih javnih polemika''.

''U vremenu kada imamo vrlo malo vremena za dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se provele odluke Ustavnog suda BiH i time osigurala provedba izbora i izbornih rezultata u 2018., misleći prije svega na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH ali i svakako na pitanje izbora u Mostaru, jasno je kako je vrlo neozbiljno predlagati da se sada krene i u izmjene Ustava FBiH. Bosni i Hercegovini su potrebne temeljite ustavne i strukturalne reforme o kojima HDZ BiH godinama govori te ih inicira u cilju potpune i stvarne jednakopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih građana'', kaže Džeba.

Istodobno, izjave Gratza da je ''Naša stranka jedina opcija koja djeluje na prostoru cijelog Mostara, te jedina koja upućuje direktne prijedloge na izjašnjenje HDZ-u'', izazvala je reakcije Demokratske fronte koja je zatražila ispriku.

Kopirati
Drag cursor here to close