''Anticivilizacijska''

Džaferović: Vučićeva izjava sramna

''Anticivilizacijski je sprječavati da se usvoji rezolucija kojom se osuđuje genocid'', istaknuo je Džaferović.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2019. u 16:20 Fena
Džaferović o Vučićevoj poruci
Kopirati

Izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u vezi s genocidom u Srebrenici i vetom koji je stavila Rusija na rezoluciju o Srebrenici , za svaku je osudu i sramna je, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinarima je kazao da je civilizacijski osuditi genocid i odati poštovanje žrtvama genocida.

''Anticivilizacijski je sprječavati da se usvoji rezolucija kojom se osuđuje genocid'',  istaknuo je Džaferović.

Naglasio je da je genocid u zaštićenoj zoni u Srebrenici izvršen i da je to utvđeno presudama najviših međunarodnih sudskih autoriteta, presudom u Hagu i brojnim odlukama Haškog tribunala, te da to nikada nitko neće moći promijeniti.

''U presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu jasno stoji da je genocid u Srebrenici izvršila vojska Republike Srpske i jasno stoji da je za taj genocid odgovorna i Republika Srbija jer nije poduzela mjere da se srpiječi i to su činjenice koje nikada niko neće moći osporiti'', kazao je Džaferović.

Rekao je da se dužnosnici Republike Srbije i bh. eniteta Republika Srpska moraju suočiti sa istinom i početi priznavati genocid u Srebrenici, da odati poštovanje i da se na toj osnovi grade dobri odnosi.

''Jedino je tako moguće da se krećemo naprijed. To će pitanje u budućnosti sve više dobijati na značaju i što se prije suoče s tim činjenicama prije ćemo završiti to poglavlje u našim odnosima'', naglasio je Džaferović.

Podsjetio je da je Europski parlament usvojio Rezoluciju kojom uslovljava daljnji europski put Srbije priznanjem genocida u Srebrenici i zahtjevom za civilizacijski odnos prema genocidu.

Ponovio je da je odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na doček ruskog predsjednika u Srbiju, njegov osobni čin te da njegovi postupci nisu stavovi BiH.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tijekom jučerašnje posjete predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina kazao je da narod Srbije nikad neće zaboraviti šta je Putin uradio 2015. godine, kada je Rusija stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, prema kojoj bi Srbi trebali biti proglašeni za genocidni narod. Tada je, naveo je, Putin zaštitio istinu i pravdu.

Kopirati