Opstanak

Džaferović: Vijeće ministara BiH će ostati do izbora 2018.

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 13:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je danas izjavio novinarima da je, prema stanju stvari kakve su sada kada je u pitanju parlamentarna većina koja se tiče Vijeća ministara BiH, uvjeren da će ovo vijeće ministara BiH ostati u funkciji sve do izbora 2018. godine.

Kaže da su toga svjesni predlagači ove inicijative i svi oni koji su je podržali.

''Jednostavno nema te nove parlamentarne većine i onda se poseže za najprizemnijom politizacijom. Traži se nešto što nije utemeljeno ni u Zakonu o Vijeću ministara BiH, a niti u poslovnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, da predsjedavajući Vijeća ministara sam skuplja potpise vlastite podrške'', kazao je Džaferović.

Ističe da su poslovnici, a prije toga zakon, potpuno jasno kazali da, ukoliko određena grupa zastupnika u Zastupničkom domu, a to je najmanje osam zastupnika, želi da propituje podršku Vijeću ministara u Zastupničkom domu, to pokreću u skladu s odgovarajućim procedurama.

''Propisano je kome se to sve skupa dostavlja, dakle da je to Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara. Te stvari su uređene u BiH i nisu slučajno postavljene ovako kako su postavljene'', pojasnio je.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH ozbiljna institucija i „njemu treba pomoći da što bolje radi svoj posao, a ne politizirati oko Vijeća ministara“.

''Mislim da uslijed postojeće konstalacije odnosa nije moguće uspostaviti novu parlamentarnu većinu u BiH i da će ovo vijeće ministara BiH funkcionirati sve do izbora 2018. godine. Toga su svjesni i oni koji podnose ovakve inicijative i zbog toga se, po mom mišljenju, ne upuštaju u zakonite poslovničke inicijative nego posežu za inicijativama koje nisu u skladu s Poslovnikom i zakonom'', kazao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close