Reagiranje

Džaferović: Treba slaviti gašenje Herceg-Bosne

Džaferović kaže kako ''HDZ BiH, svojom privrženošću toj presuđenoj ideji, gura hrvatski narod u BiH izvan moralno-pravnih okvira civiliziranog svijeta…''
Vijesti / Politika | 28. 08. 2018. u 10:16 Bljesak /F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obilježavanje 25. godišnjice osnivanja Herceg-Bosne je čin kojim HDZ BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda BiH Dragan Čović, kao glavni politički pokrovitelj tog događaja, nanosi trajnu moralnu i političku štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a najviše bh. Hrvatima'', rekao je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

''U presudama Haškoj šestorci Herceg-Bosna, Pretresno i Žalbeno vijeće su, primjenjujući stroga mjerila međunarodnog krivičnog prava, utvrdili da je Herceg-Bosna rezultat pokretanja udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH, te njegovo ujedinjenje sa susjednom Hrvatskom. Herceg-Bosna nikada nije bila država, bez obzira na nominalne pretenzije. To je isključivo bilo kidnapiranje institucija Republike BiH na dijelu njezine teritorije, koje je izvršeno s kriminalnom svrhom. Samo to su pravni fakti, koje priznaje cjelokupna međunarodna javnost i institucije civiliziranog svijeta. To može izazivati ovu ili onu emocionalnu reakciju kod gospodina Čovića, ali emocije su jedno a pravne činjenice drugo, i svako tko poštuje sebe i svoj narod to prihvaća, a ovdje je izgleda riječ o nečemu drugome a ne o poštovanju'', rekao je Džaferović. 

Dodao je da ''HDZ BiH, svojom privrženošću toj presuđenoj ideji, gura hrvatski narod u BiH izvan moralno-pravnih okvira civiliziranog svijeta, čime delegitimizira osnove svoje politike''.

''Umjesto slavljenja godišnjice osnivanja te tvorevine, bilo bi prigodnije obilježavati trenutak njezinog gašenja kao civilizacijski iskorak u borbi protiv etnocentrizma i sustavnog nasilja, koje je uključivalo masovna ubojstva, logore i deportacije kao metoda ostvarivanja tog političkog cilja. U zemljama civiliziranog svijeta se slavi pobjeda nad takvim politikama, i istrajat ćemo u tome da tako bude i u Bosni i Hercegovini. Oni koji slave osuđene ratne zločince i njihove ideje neće imati ni moralnu ni političku snagu da nas zaustave u našim opravdanim zahtjevima, koji će nadvladati. Na to nas obvezuje pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima'', poručio je Džaferović. 

Istaknuo je da je u Bosni i Hercegovini u proteklom razdoblju postojao ''prikriveni pokušaj da se ostvari neka forma političkih ciljeva Herceg-Bosne, ali da je to uspješno spriječeno i da će uvijek biti spriječeno''.

''Nećemo dopustiti da Bosnu i Hercegovinu guraju nazad. Bosna i Hercegovina će ići naprijed, k tome da se što više približi standardima modernih država, u kojima se poštuju odluke međunarodnih pravnih institucija - od Međunarodnog krivičnog tribunala do Europskog suda za ljudska prava. Idući tim putem, ostvarit ćemo u doglednom roku Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih građana, u kojoj vladaju zakoni a ne mračno opskurno naslijeđe retrogradnih politika'', zaključio je Džaferović, stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close