Reakcija

Džaferović: SIP je dužan poštovati Ustav

Džaferović i Berton razgovarali o odluci SIP-a BiH i situaciji u BiH
Vijesti / Politika | 18. 12. 2018. u 15:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas veleposlanika Brucea Bertona, šefa Misije OSCE-a.

Razmijenili su mišljenje o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na odluku Središnje izbornog povjerenstva BiH o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Džaferović je upoznao Bertona sa stavom da je odluka SIP-a u suprotnosti sa odredbama Ustava Federacije BiH. Istaknuo je da je SIP bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Džaferović je izrazio očekivanje da će u konačnici, po upućivanju zahtjeva za ocjenu ustavnosti, Ustavni sud BiH naložiti primjenu Popisa iz 1991. godine.

Razgovarano je i formiranju vlasti na svim nivoima i procesima koji će u tom pogledu uslijediti u sljedećem razdoblju.

Posebna pažnja posvećena je problemima u oblasti obrazovanja koji se odnose na postojanje „dviju škola pod jednim krovom“. Zajednički je ocijenjeno da se segregacija u svim njenim oblicima mora eliminirati iz obrazovnog procesa.

Dunović: SIP donio Odluku koja nije u skladu s Ustavom Federacije

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović priopćio je danas da Odluka SIP-a o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta prema popisu iz 2013. godine nije u skladu s Ustavom Federacije. 

Pojasnio je da se Članom 11a Amandmana LII na Ustav FBiH, "predviđa proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti konstitutivnih naroda i grupe ostalih na bazi popisa iz 1991. godine, sve do potpune implementacije Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma, a Amandman LI predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok se Aneks VII u potpunosti ne provede".

Podsjetio je također da su se potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i on 16. studenog obratili SIP-u, upozoravajući da bi bilo protivno Ustavu Federacije BiH donijeti Odluku o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koja se temelji na popisu iz 2013. godine.

Iz Ureda potpredsjednika FBiH je saopćeno da je SIP kao institucija, odnosno članovi SIP-a koji su podržali današnju Odluku, postupili potpuno protivno Ustavu Federacije BiH, što će rezultirati zaštitom građana pred Ustavnim sudom.

Nezavisni blok: Odluka SIP-a nije u skladu s Ustavom FBiH

Nezavisni blok smatra da današnja odluka SIP-a BiH nije u skladu s Ustavom Federacije BiH i principima pravne države i integracije BiH.

''Očekujemo da se ovlašteni predstavnici institucija obrate apelacijom i da Ustavni sud BiH hitno reagira po ovom pitanju. Bosna i Hercegovina mora biti pravna država, u kojoj vladaju institucije i vladavina prava i uvjereni smo da će se to u konačnici pokazati i u slučaju djelovanja  SIP-a'', priopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Građanski savez stava da je odluka SIP-a neustavna

Građanski savez izrazio je stav da je SIP  danas donio protuustavnu odluku o popunjavanju izaslanika u Domu narodu Parlamenta FBiH prema popisu iz 2013.

''SIP je morao donijeti odluku na osnovu Ustava BiH i FBiH da se Dom naroda popunjava prema popisu iz 1991. godine, s obzirom da Ustav jasno predviđa da se sve dok se ne implementira Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, morat će se primjenjivati rezultati popisa iz 1991. Na taj način tvorci Daytonskog sporazuma željeli su spriječiti da se rezultati politika genocida i etničkog čišćenja priznaju kao legalni i institucionaliziraju. Stoga, današnja odluka SIP-a predstavlja upravo pokušaj legalizacije i institucionalizacije genocida i etničkog čišćenja'', priopćio  je GS.

Također, smatraju da popis iz 2013. godine nije adekvatan za izborni ciklus, jer nisu objavljeni rezultati popisa državljana BiH koji ne žive u zemlji.

''Ako su članovi SIP-a smatrali da treba donijeti odluku prema neadekvatnom popisu iz 2013. godine, onda je jedino ispravno da takvu odluku donese Središnje izborno povjerenstvo koje je formirano na osnovu popisa iz 2013. godine. U takvom sazivu SIP-a bi sjedila četiri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat'', ukazao je GS povodom navedene odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close