Detalji

Džaferović: S Venecijanskom komisijom o ad hoc rješenju za izbore

Prema njegovim riječima, članovi Venecijanske komisije trebali bi dati određene savjete
Vijesti / Politika | 23. 05. 2018. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je u razgovorima s članovima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH bilo riječi o ad hoc rješenju samo za predstojeće izbore u listopadu.

Džaferović je nakon sastanka s članovima Venecijanske komisije izjavio novinarima da je razgovarano o raznim detaljima i aspektima primjene ove odluke, o nekim mogućim rješenjima, ali da ništa nije zaključeno, niti dana neka definitivna uputa, piše Srna.

Prema njegovim riječima, članovi Venecijanske komisije trebali bi dati određene savjete o ovom pitanju.



"Za SDA nema rješenja koje neće uvažavati popis stanovništva iz 1991. godine i minimalnu zastupljenost iz svake županije kada je riječ i popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH'', istaknuo je Džaferović.

Smatra da pitanje izmjene Izbornog zakona BiH nije samo pitanje FBiH, nego da je duboko vezano i za Republiku Srpsku i Brčko distrikt.

''Ovo nije pitanje samo dvije stranke i parlamentarne većine. Ovo je pitanje svih parlamentarnih političkih stranaka. To je, prije svega, pitanje Parlamentarne skupštine BiH gdje su političke stranke iz cijele BiH", naglasio je Džaferović.

Naveo je da će sutra od 9 sati biti održan sastanak članova Venecijanske komisije sa svim političkim strankama zajedno, a potom u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa sa političkim liderima.

U Izaslanstvu EU u Sarajevu juče je održan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije sa predstavnicima političkih stranaka iz FBiH, a danas su prvi put u razgovore o izmjeni Izbornog zakona BiH uključeni i predstavnici srpskih stranaka.

Kopirati
Drag cursor here to close