Schengen

Džaferović radikalno okrenuo ploču

Džaferović je gostujući na BHRT rekao da protiv te inicijative, koju je, inače, pokrenuo srpski predsjednik Aleksandar Vučić, mogu biti "samo neki nerazumni ljudi".
Vijesti / Politika | 07. 10. 2020. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po povratku iz Tirane, predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je ''radikalno, u pozitivnom smislu, promijenio stav o inicijativi mini-Schengen'', piše agencija Tanjug.

Džaferović je, naime, gostujući na BHRT rekao da protiv te inicijative, koju je, inače, pokrenuo srpski predsjednik Aleksandar Vučić, mogu biti "samo neki nerazumni ljudi".

Rekao je i da treba koristiti sve regionalne inicijative, uz podsjećanje na summit Brdo-Brijuni i druge regionalne inicijative.

"Što se tiče inicijative koju zovu 'mali Schengen', tu se na najbolji mogući način mogu realizirati one četiri slobode na kojima je utemeljena Europska unija - kretanje roba, ljudi, kapitala i usluga... Vrlo je važno da jedna takva inicijativa bude pod okriljem EU, da svi budemo jednaki i partneri... Samo neki nerazumni ljudi mogu biti protiv tog da se naši građani kreću s osobnom iskaznicom i da nam kamioni ne stoje danima na granici.. Na kraju krajeva, to vodi i jednom boljem životu svih građana u regiji", kazao je Džaferović.

Tanjug navodi kako je priključenje BiH inicijativi "mini-Schengen" predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjedništvo BiH je ranije tu inicijativu pozdravilo, ali je zatražilo analizu od Vijeća ministara o prednostima i manama priključenja BiH "mini-Schengenu".

Tijekom nedavne posjete Tirani, Džaferović je o inicijativi "mini-Schengen" razgovarao s predsjednikom Albanije Iljirom Metom i albanskim premijerom Edijem Ramom.

Kopirati
Drag cursor here to close