Nema neovisnosti RS-a

Džaferović poručio Dodiku: Ni sada, ni za šest mjeseci, niti bilo kada

Džaferović poručuje da Dodikov ultimatum da se moraju ukinuti Oružane snage, pravosuđe i druge institucije nikada neće biti prihvaćen. Ni sada, ni za šest mjeseci, niti bilo kada.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2021. u 21:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto da prekine antidaytonsku blokadu rada državnih institucija i vrati se konstruktivnom radu u interesu svih građana, Milorad Dodik nastavlja i dalje da se kreće u vrlo opasnom smjeru. Krajnje je vrijeme da se zaustavi. Njegova najava da će za šest mjeseci proglasiti neovisnost Republike Srpske ukazuje na put koji može samo srušiti Daytonski mirovni sporazum i ugroziti mir u Bosni i Hercegovini, upozorio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On poručuje da Dodikov ultimatum da se moraju ukinuti Oružane snage, pravosuđe i druge institucije nikada neće biti prihvaćen. Ni sada, ni za šest mjeseci, niti bilo kada.

"On, dakle, može samo pokušati da jednostrano sruši Daytonski mirovni sporazum i time naruši mir, ali ni tada RS neće postati neovisna. Međunarodno pravo, bh. patriote i euroatlantska zajednica imaju više nego dovoljno snage da to spriječe", ističe Džaferović.

Napominje da je RS entitet, koji postoji po Daytonskom mirovnom sporazumu. Ako Dodik pokuša izaći iz tog okvira, upozorava Džaferović, može samo nestati tog entiteta, a država Bosna i Hercegovina će postojati, jer je ona, za razliku od entiteta, postojala i prije Daytona i po međunarodnom pravu može postojati i bez Daytona, a RS van Daytona - ne postoji. Zato je moj savjet svim političkim opcijama u entitetu RS da dobro čuvaju Bosnu i Hercegovinu ovakvu kakva je sada", podvukao je Džaferović.

Ustavni sud s europskim sucima i dodatne državne nadležnosti na čiju provedbu su kasnije pristali svi, daytonske su kategorije i Dodik, navodi Džaferović, ne može reći da sada to više ne važi, da 25 godina implementacije Daytona ne vrijedi. 

"Jer, ako krenemo tom logikom, onda možemo reći da ne važe ni entiteti, da više ne postoji suglasnost za njihovo postojanje. Mi ne možemo odlučiti šta će Dodik uraditi, niti nakon '92. imamo pravo potcjenjivati takve prijetnje, ali znamo šta ćemo mi uraditi", ako bude ugrožena, obranit ćemo cjelovitost BiH", navodi se u izjavi Šefika Džaferovića.

Kopirati
Drag cursor here to close