Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Grabar-Kitarović se neće pitati o tome što će se raditi u BiH

''Mi ćemo krojiti svoju sudbinu onako kako mi mislimo. Kada kažem mi, mislim na sve narode, sve građane i sve političke opcije koje postoje unutar BiH'', istaknuo je Džaferović.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2019. u 15:30 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, nakon posjeta hrvatske predsjednice i kandidatkinje za novi predsjednički mandat Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini, izjavio je da najradije ne bi komentarao njezine izjave jer se radi o njezinom istupu u predizbornoj kampanji u susjednoj Hrvatskoj.

''Vjerojatno ona očekuje naše reakcije i na taj način želi priskrbiti neke jeftine političke bodove. Međutim, izrečena je jedna stvar koja mene kao čovjeka boli. Grabar-Kitarović je svojom izjavom zapravo optužila čitav jedan narod u BiH kako želi priskrbiti Bosnu i Hercegovinu za sebe. To ne rade ozbiljni političari. Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode. Ne trebaju vrijeđati nikoga, a posebno ne narode'', istaknuo je Džaferović.

Narod na kojeg je Grabar-Kitarović mislila, kako je dodao, doživio je genocid u ovoj zemlji i nad njim su izvršeni masovni zločini.

''Protjeran je s velikom dijela teritorija BiH i taj narod se bori za cjelovitu i demokratsku BiH, državu u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni na svakom njezinom pedlju. Nikada se nećemo proći dok ne realiziramo taj cilj. Retrogradne snage, kojima očigledno i Grabar-Kitarović pripada, zalažu se za nešto drugo, za teritorijalne ili etničke podjele. Nema nikakvih dodatnih ni teritorijalnih, ni etničkih podjela u BiH'', kazao je Džaferović.

Poručio je da se Izborni zakon treba promijeniti, ali da se prije svega moraju ispoštovati presude Europskog suda za ljudska prava, kojima treba osigurati ravnopravnost svakom građaninu jer su danas obespravljeni unutar BiH oni građani koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda.

Video: Džaferović: Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode 

''To treba biti put i mi ćemo slijediti europske standarde'', poručio je Džaferović.

Naglasio je da se Grabar-Kitarović neće pitati o tome što će se raditi u BiH.

''Mi ćemo krojiti svoju sudbinu onako kako mi mislimo. Kada kažem mi, mislim na sve narode, sve građane i sve političke opcije koje postoje unutar BiH'', istaknuo je Džaferović.

Dodao je da će proći izbori i u Republici Hrvatskoj i da valja uvijek misliti hladne glave. Doći će vrijeme kada će se, prema njegovim riječima, trebati rješavati otvorena pitanja, a ona postoje između Hrvatske i BiH.

''Hrvatska i BiH su dvije države koje su međusobno upućene jedna na drugu i mi trebamo razvijati dobrosusjedske, prijateljske odnose i rješavati otvorena pitanja. Ako ih možemo riješiti dogovorom, dobro ih riješili. Ako ne, onda uključimo standarde međunarodnog prava i na taj način rješavamo odnose između naših država'', kazao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je proteklih dana sudjelovao na sastanku visoke razine ''Sloboda od nasilja: mir, sigurnost i prevencija sukoba u Agendi za održivi razvoj UN 2030'' koji je održan u Rimu. Tijekom posjeta Italiji, Džaferović je između ostalih razgovarao s predsjednikom Republike Italije Sergiom Mattarellom te papom Franjom.

''Jako sam zadovoljan ovim posjetom, kao i onim što sam tamo imao priliku čuti. Kratko kazano, i Vatikan i Papa i Republika Italija daju snažnu podršku Bosni i Hercegovini, njezinom europskom, NATO putu, odnosno njezinom euroatlanskom putu. Dakle, snažnu podršku dogovorima unutar BiH i generalno prosperitetu naše zemlje'', kazao je Džaferović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close