Baku

Džaferović o problemima svijeta

Džaferović je naglasio kako je potrebna su zajednička rješenja koja su utemeljena na zajedničkim vrijednostima i presjeku interesa…
Vijesti / Politika | 14. 03. 2019. u 09:16 Fena
Kopirati
Foto: Fena / 

''Živimo u vremenu velikih promjena. Međunarodni odnosi postaju sve složeniji i nestabilniji, sve su manje predvidivi i donose sve više nesigurnosti'', rekao je u svom obraćanju, kao jedan od govornika na otvaranju Sedmog globalnog Baku foruma, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Po riječima Džaferovića, globalni i regionalni izazovi, krize i sukobi nastavljaju da se usložnjavaju i produbljuju.

Fundamentalne promjene

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pojave i procesi kojima svjedočimo nisu ograničeni samo na mjesta na kojima su iskrsli i samo na njihove direktne aktere. Naprotiv, radi se o pojavama i procesima koji uzrokuju fundamentalne promjene u arhitekturi međunarodnog poretka. Svjedočimo dubokoj krizi sporazuma o kontroli naoružanja na kojima je decenijama počivala međunarodna sigurnost. Svjedočimo promjenama trgovinskih sporazuma koji su desetljećima predstavljali okvir međunarodne ekonomske saradnje. Veliki migracijski valovi, klimatske promjene, terorističke prijetnje, porast ekstremizma, međunarodnog kriminala i diskriminacije ostaju gorući problemi. Utjecaj informacijskih tehnologija i razvoja vještačke inteligencije na sve sfere društvenog života te pojave poput cyber-kriminala su izazovi za koje tek treba pronaći zajedničke odgovore'', rekao je.  

I dok se stari i novi izazovi multipliciraju, istovremeno dolazi do podrivanja i slabljenja međunarodnih mehanizama i institucija za njihovo rješavanje.

Džaferović smatra kako nijedna država više ne može ostati fokusirana isključivo na svoja unutarnja pitanja, niti ih može rješavati u izolaciji i neovisno od procesa koji se odvijaju u njenom neposrednom okruženju i na globalnom planu.

Zajednička rješenja

Suvremeni izazovi nadilaze državne granice i pojedinačne kapacitete i sposobnosti bilo koje države da samostalno odgovori na njih. Procesi rapidne globalizacije i integracije sve više potiru i obesmišljavaju tradicionalnu tvrdu podjelu i razgraničenje između unutarnjih i vanjskih pitanja, odnosa, poslova i politika. Sigurnost, stabilnost, razvoj i prosperitet svake države sve više ovise o sigurnosti, stabilnosti, razvoju i prosperitetu drugih država u njenom neposrednom okruženju, ali i na globalnom planu.  

Upravo zato, naglasio je Džaferović, potrebna su zajednička rješenja koja su utemeljena na zajedničkim vrijednostima i presjeku interesa, i koja se mogu realizirati samo udruženim snagama i kapacitetima svih država.

U tom smislu, međunarodna suradnja je od esencijalne važnosti. Efikasni odgovori na suvremene globalne izazove zahtijevaju zajedničku viziju i djelovanje koji su zasnovani na demokratskom pluralizmu, uzajamnom povjerenju, poštivanju međunarodnog prava, ali i na novom, progresivnijem razumijevanju državnog suvereniteta. Pozivi na zajedničke korake imaju kredibilitet samo ako su iskreni i mogu uspjeti samo ako ozbiljno shvaćamo poruke o opasnosti alternative suradnje – a to je put sukoba.

Što predstavlja BiH?

''Ne smijemo prihvatiti viziju globalne stvarnosti kao neprijateljskog okruženja, bez pravila  i povjerenja. Međunarodna konkurencija, kao dio nove globalne konstelacije, ne može se i ne treba ignorirati. Velika globalna utakmica nosi ozbiljne izazove i bojazni. Ali ona ne mora nužno značiti konfrontaciju. Unaprijed izgubljena vjera u suradnju znači ulazak u unaprijed izgubljenu bitku za održivi globalni mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet. Multilateralizam i međunarodni poredak zasnovan na općeprihvaćenim pravilima i dalje ostaju najbolja platforma i najbolji okvir za rješavanje globalnih problema. Međunarodni dijalog, suradnja, poštivanje ljudskih prava i općeprihvaćenih pravila međunarodnog prava ključni su mehanizmi za osiguranje sigurnosti, stabilnosti i održivog razvoja. Te univerzalne međunarodne vrijednosti, principe, prava i pravila moramo očuvati, promovirati i dalje ih razvijati'', poručio je član Predsjedništva BiH Džaferović. 

Istaknuo je kako predstavlja zemlju koja najbolje zna što znači kada zakažu međunarodni mehanizmi i institucije čija obveza i zadaća je da zaštite i osiguraju poštivanje tih univerzalnih međunarodnih vrijednosti, pravila i prava, ali koja zna i šta znači kada ti mehanizmi i institucije počnu izvršavati svoje obveze i zadatke zbog kojih postoje.  

''Države s iskustvima kakva ima Bosna i Hercegovina snažno su opredijeljene za poštivanje, zaštitu i promoviranje međunarodnog prava i globalnog poretka zasnovanog na univerzalnim vrijednostima i općeprihvaćenim pravilima međunarodnog prava. Bosna i Hercegovina je privržena multilateralizmu i opredijeljena da djeluje u skladu s obvezama koje proističu iz međunarodnih konvencija i članstva u međunarodnim institucijama. Čvrsto vjerujem da su posvećenost multilateralizmu, poštivanje međunarodnog prava i privrženost zajedničkim vrijednostima i globalnom poretku zasnovanom na prihvaćenim pravilima najbolji način za rješavanje kompleksnih izazova s kojima se suočavamo, i pravi put k boljem i sigurnijem svijetu'', zaključio je Džaferović. 

Kopirati