Na kraju godine

Džaferović: Nova strategija Srbije kvari klimu u regiji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je danas da je kolektivni šef države u dosadašnjem mandatu funkcionirao mnogo bolje nego je to bila percepcija javnosti.
Vijesti / Politika | 26. 12. 2019. u 13:22 Fena
Džaferović: Nova Strategija Srbije kvari klimu u regionu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je danas da je kolektivni šef države u dosadašnjem mandatu funkcionirao mnogo bolje nego je to bila percepcija javnosti.

Smatra da su za lošu percepciju odgovorni pojedini članovi Predsjedništva jer tvrdi da su urađene važne stvari za BiH i prije nego su usvojili dokument Program reformi i postigli dogovor oko imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara.

''Time je urađeno ono što je i trebalo uraditi u ovoj godini sa zakašnjenjem od sedam-osam mjeseci, ali to je pouka da se ovako nešto nikada ne dogodi'', kazao je Džaferović pozivajući političare da ostanu uzdržani u komentarima te da svađa ne bude osnovna stvar kojom će se baviti.

Sve urađeno sa zakašnjenjem od sedam-osam mjeseci

Podsjetio je da su upravo u Predsjedništvu finalizirani dodatni odgovori na Upitnik Europske komisije, definirana je trasa autoputa Beograd-Sarajevo, a riješeno je i pitanje smanjenje cijena rominga, kao i akreditacije visokoškolskih ustanova.

Kao još jednu pozitivnu stvar izdvojio je trgovinski ugovor koji je potpisan s Turskom, što BiH stavlja u najpovoljniji položaj u trgovinskoj razmjeni s tom zemljom u usporedbi s bilo kojom drugom zemljom.

''Stalna svađa unutar Predsjedništva BiH, nasrtaji na državnu zastavu i simbole BiH te pokušaji da se ne poštuju principi vladavine prava, da se ne postupa po Zakonu o odbrani i Strategiji vanjske politike su u javnosti napravile lošiju percepciju u odnosu na stvarni rad Predsjedništva BiH'', pojasnio je Džaferović.

Pozitivnom činjenicom nazvao je okončanje procesa uspostave državne vlasti, kazavši da je nužno okončati taj proces i na nivou Federacije BiH kako bi se vlast bavila rješenjem pitanja za koje je dobila povjerenje građana.

Ekonomski pokazatelji ove godine, dodao je Džaferović, u nekim segmentima su bolji, a u nekima su lošiji nego 2018. godine. Broj zaposlenih je povećan, ali zabrinjavajućim je nazvao pad industrijske proizvodnje te pad izvoza i rast uvoza.

''To bi trebao biti jasan signal svim vlastima u BiH da se što prije trebaju posvetiti ovim pitanjima, ali i načinima kako povećati investicije budući da recesija koja je prisutna u Europskoj uniji uzima svoj danak i u BiH'', mišljenja je član državnog predsjedništva.

Prestati s politikanstvom

Istaknuo je da je krajnje vrijeme da se prestane s politikanstvom jer je to razlog zbog kojeg su procesi u BiH stagnirali cijelu godinu, a dobitnika nema - na gubitku su bh. građani i država BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osvrnuo se i na Strategiju obrane i sigurnosti Republike Srbije koja je jučer predstavljena, ističući da je to jedna od stvari koja kvari ukupnu klimu u regiji, a ona ujedno predstavlja prepakovanu strategiju koju je pokušao provesti zločinački režim Slobodana Miloševića devedesetih godina.

''BiH je samostalna država i šta obrana i sigurnost bilo koje države uključujući i Srbiju ima s BiH. BiH nije nikada ugrožava Srbiju i to nikada neće raditi, ali zašto se onda dio BiH navodi u toj strategiji kao pitanje od interesa za sigurnost i obranu Srbije'', upitao je Džaferović.

Stoga je onima koji su prepakovali strategiju iz 90-ih poručio da pogledaju šta se dogodilo onima koji su Strategiju pokušali provesti devedesetih godina.

''Ključna dužnost naših susjeda propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom je da ne poduzimaju bilo kakvu aktivnost kojom bi se ugrožavao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Što prije to shvate svima će u regiji biti bolje'', zaključio je Džaferović.

Zakon o restituciji

Komentirajući pitanje vraćanja imovine vjerskim zajednicama u BiH, naglasio je da je to jedno od pitanja kojima se vlast treba baviti i to ne na nivou isprazne retorike i dizanjem tenzija, nego konkretnim prijedlozima za rješenje tih pitanja.

Zakon o restituciji trebao bi riješiti pitanje vraćanja oduzete imovine, stav je Džaferovića, koji je dodao da je potrebno donijeti i zakone o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju vjerskih službenika.

Kao očekivanja od naredne godine, član Predsjedništva BiH izdvojio je zaustavljanje pada industrijske proizvodnje, razvoj ekonomije, realiziranje infrastrukturnih projekta te napredak BiH na euroatlantskom putu, kao i ispunjavanje preuzetih obaveza.

Kopirati
Drag cursor here to close