Sastanak u Podgorici

Džaferović: ''Nekorektan je odnos međunarodne zajednice prema BiH''

Mišljenja je kako EU nije dovoljno angažirana kada je u pitanju zapadni balkan i trebala bi, kao i SAD biti mnogo više angažiranije, te da je budućnost ovog prostora djelovanje na liniji Washington-Brisel.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2021. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne mislim da su SAD i EU prepustile Zapadni Balkan bilo kome drugom. SAD su na Zapadnom Balkanu zaustavile rat, uspostavile mir, puno toga su uradile i rade'', kazao je na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Džaferović smatra kako je geostrateška konfiguracija Zapadnog Balkana završena.

''Sasvim sam uvjeren da neće doći ni do stvaranja novih država niti do prekrajanja granica. To su ideje koje se neće dogoditi. Ostalo je da gradimo euroatlantski put. Vladavina prava, borba protiv korupcije, individualnih prava, jednaka prava to je suština europske konvencije i mislim da je to put'', istaknuo je.

Mišljenja je kako EU nije dovoljno angažirana kada je u pitanju zapadni balkan i trebala bi, kao i SAD biti mnogo više angažiranije, te da je budućnost ovog prostora djelovanje na liniji Washington-Brisel, piše N1.

''Nekorektan je odnos međunarodne zajednice prema BiH. Međunarodni intervencionizam nije običan kao svugdje u svijetu, on je institucionaliziran dio je paketa po kojem funkcionira BiH. Bez ispunjavanje obaveze međunarodne zajednice, BiH teško može funkcionirati u postojećem ustavnom aranžmanu. Mi danas proživljavamo to vrijeme. Međunarodna zajednica nije djelovala kako je trebala, OHR je počeo da smanjuje svoje aktivnosti i to je bio loš signal za BiH, a retrogradne snage su digle glavu i misle kako bi mogle realizirati svoje agende koje nisu ni u ratu'', kazao je.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj je povreda teritorijalnog integriteta BiH.

''To neće proći, postoji dovoljan broj onih koji su pupčanom vrpcom vezani za BiH. Potrebno se vratiti obavezama međunarodne zajednice i principu vladavine prava. Treba se vratiti u okviru koji djeluje BiH. Ako jedan predstavnik kaže da je neustavna odluka Ustavnog suda, znate kakav je to udar na principi vladavine prava? Naš put je put u EU i NATO savez. Ovo je NATO prostor, europski prostor. Ovo je put koji je dobar za svaku državu na Zapadnom Balkanu, dobar za sveukupnu međunarodnu zajednicu'', zaključio je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close