Tužiteljstvo BiH

Komšić i Džaferović ne znaju kakve veze imaju s ikonom

''Ne vidim svrhu u tome da se druga dva člana Predsjedništva BiH pozivaju u Tužiteljstvo i na taj način bespotrebno uvlače u cijelu slučaj.''
Vijesti / Politika | 06. 01. 2021. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao institucija, ni ja kao član Predsjedništva, nemamo nikakve veze sa dodjelom sporne ikone ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

O tome nije raspravljano u Predsjedništvu, niti je donesena bilo kakva odluka. Dakle, nisam na bilo koji način bio uključen ili upoznat s time kakav će poklon Dodik predati Lavrovu, navodi u svojoj izjavi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On ističe da podržava nastojanje da se utvrde sve činjenice u vezi sa spornom ikonom i njenim porijeklom.

''Ne vidim svrhu u tome da se druga dva člana Predsjedništva BiH pozivaju u Tužiteljstvo i na taj način bespotrebno uvlače u cijelu slučaj. Međutim, poštujući obaveze koje kao građanin Bosne i Hercegovine imam po zakonu, odazvat ću se pozivu Tužiteljstva'', poručio je Džaferović.

''U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ‘Ikona’, kao što smo ranije objavili, formiran je predmet u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere. U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi'', naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Naglašeno je da će akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

''Također, će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i događaje kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine'', navedeno je.

Ove informacije komentirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

''Odazvat ću se pozivu Tužiteljstvo BiH jer poštujem institucije države, mada iskreno ne znam kakve veze imam sa ikonom koju je Dodik poklonio u svoje ime'', kaže Komšić, javlja Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close