'Neka ne dolazi više'

Džaferović: Milanović je došao praviti probleme i incidente

''Već sam način na koji je Milanović došao u BiH nije korektan, i kada nije dobio očekivanu reakciju, počinje da vrijeđa BiH. Očigledno je došao samo praviti probleme i incidente. Pozivam ga da ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu praviti probleme''
Vijesti / Politika | 12. 07. 2021. u 17:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnje izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini sadržavaju vokabular kakav ozbiljan državnik ne bi trebao koristiti, naročito jer je Milanović u BiH te se uz ovakve izjave ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući, kazao je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Napominje da Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutarnjim pitanjima BiH, a njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda.

''Ako poštuje BiH, onda je dužan poštovati i njen Ustav i njene institucije. Bio je elementarni red da razgovara sa institucijama BiH i da dvije države konačno počnu rješavati otvorena pitanja, kao što su granica, imovina, poštivanja prava BiH na pristup otvorenom moru, Trgovska gora i slično'' - dodao je.

Podsjetio je da kada je u pitanju Daytonski mirovni sporazum koji je Hrvatska potpisala, jer je nakon Srbije sudjelovala u agresiji na BiH, po njemu je Federacija BiH jedna izborna jedinica koja daje dva člana Predsjedništva BiH no nigdje se ne govori o etničkoj legitimaciji, već samo o etničkoj identifikaciji kandidata.

''Drugim riječima, nigdje u Daytonu ne stoji da Hrvati biraju jednog, a Bošnjaci drugog člana. Stoji samo da je jedan član Hrvat, a drugi Bošnjak, a Europski sud za ljudska prava je naložio da se i to obriše iz Ustava BiH, jer svi građani imaju pravo da budu birani a ne samo Bošnjaci i Hrvati. Ovo što nam nudi Milanović je put u potpunu etničku podjelu BiH i potpuno ukidanje građanskog principa, koji je također ugrađen u Dayton'' - stava je Džaferović.

Istaknuo je i da hrvatski narod u BiH nije nacionalna manjina te je neprikladno porediti poziciju hrvatskog naroda s pozicijom nacionalnih manjina bilo gdje u svijetu.

''Već sam način na koji je Milanović došao u BiH nije korektan, i kada nije dobio očekivanu reakciju, počinje da vrijeđa BiH. Očigledno je došao samo praviti probleme i incidente. Pozivam ga da ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu praviti probleme i incidente'' - kazao je Džaferović.

Zaključio je da je BiH potrebna zdrava klima, a ne uvrede nekog ko će sutra otići i ostaviti iza sebe samo jaz i nepovjerenje među ljudima, a što se tiče "predzadnje rupe na svirali" kako je Milanović rekao, Džaferović kaže da su Europski parlament i NATO savez posljednjim odlukama pokazali ko je stvarno predzadnja rupa na svirali.

Kopirati
Drag cursor here to close