''To je Dodikov stav''

Džaferović: Dodikovo pismo Trumpu nije stav Predsjedništva

Džaferović ističe da je u pismu izneseno nekoliko proizvoljnih i netočnih ocjena.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2018. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti odslikava službenu politiku Bosne i Hercegovine.

Pismo se može promatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika, priopćeno je iz ureda člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.


Ističe se da je u pismu izneseno nekoliko proizvoljnih i netočnih ocjena.

''Navedeno je da 25. studeni Dan državnosti Bosne i Hercegovine nije „reguliran bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik“, što je netočno.

Daytonskim mirovnim sporazumom je predviđen kontinuitet pravnih propisa Republike Bosne i Hercegovine, sve dok Parlamentarna skupština BiH po nekom pitanju ne odluči drugačije. Budući da to do danas u slučaju zakona o praznicima nije urađeno, moraju se primjenjivati zakoni koji su važili u Republici Bosni i Hercegovini. To znači da se 1. ožujak zakonski obilježava kao Dan neovisnosti, a 25. studeni kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je svojom odlukom 2017. godine potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Stoga nepriznavanje ovih praznika predstavlja kršenje zakona'', ističe se u priopćenju iz Ureda Džaferovića.

U pismu je navedeno i da Bosna i Hercegovina nije donijela „nikakvu odluku o učlanjenju u NATO-u“.

''I to je netočno. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. rujna 2005. godine Zakon o obrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

Također, u lipnju 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je uime Predsjedništva BiH podnio generalnom tajniku NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP), podsjećaju iz Ureda člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Podsjetimo, Dodik je ranije u svom pismu Trumpu jasno naveo da to nije njegov dan i da Trump s njim ne može pričati o NATO integracijama BiH.

''Dobio sam danas od predsjednika SAD čestitku u kojoj mi čestita Dan državnosti BiH. Napisao sam mu da to nije moj Dan državnosti i da Srbi i RS nisu pristali na to. Obavijestio sam ga da možemo pričati o EU integracijama, ali da ne možemo o NATO-u'', rekao je Dodik.

Dodik, koji je inače na crnoj listi SAD, novinarima je ranije naglasio da je ovo početak dobre suradnje između njega i Trumpa.

''Iako se ne slažem s pismom koje sam dobio od Trumpa, smatram da je ovo početak dobre komunikacije između nas'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close