Neovisni operateri

Džaferović: Dodikovi stavovi u Ruskoj Federaciji nisu službeni stavovi BiH

- Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o "plinifkacijski Republike Srpske" ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH
Vijesti / Politika | 08. 06. 2019. u 22:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije usuglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni službeni stav naše zemlje", kaže se u priopćenju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

"Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o "plinifkacijski Republike Srpske" ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH, te može predstavljati samo kršenje Daytonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH", stoji u priopćenju.

"Nitko u BiH nema niti bi trebao imati bilo što protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnoj razini i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno opskrbu BiH plinom", poručio je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close