Reakcija

Džaferović: Dodik se sramoti na međunarodnim skupovima

''Dodik dakle ne predstavlja entitet RS, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gdje god se pojavi''.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2021. u 11:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se osvrnuo i na sudjelovanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Sammitu nesvrstanih u Beogradu.

''Milorad Dodik nije mogao predstavljati entitet RS, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi. Također, sam Dodik ne može predstavljati Bosnu i Hercegovinu, jer nije predsjedavajući Predsjedništva i njegova retorika izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije vanjske politike. Dodik dakle ne predstavlja entitet RS, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gdje god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primjeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvijek osjetno kada se on pojavi'', kazao je Džaferović.

Na Dodikove optužbe da je BiH međunarodni protektorat, Džaferović kaže da je Dodikov navodni suverenitet – lažan, te da predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sustava međunarodno utvrđenih pravila.

''Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija, s mnogo većim ovlastima, postojala je u Njemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svjetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas'', kazao je.

Džaferović dodaje da su države koje je Dodik odredio negativno u Beogradu predstavljaju prijatelje i partnere BiH.

''Bosna i Hercegovina je na putu ka EU i NATO savezu i prirodno je da smo najviše okrenuti euroatlantskom prostoru. Mi se ponosimo našim odnosima i sa Amerikom, i s državama EU, i s Kanadom i Japanom. Ma šta govorio, Dodik neće promijeniti mišljenje prijateljskih država BiH u Pokretu nesvrstanih, posebno kada su u pitanju zemlje tzv. islamskog svijeta, jer smo se dobro potrudili da ih obavijestimo o njegovim gledištima o islamu i muslimanima. Na koncu, vjerujte, na međunarodnim skupovima nitko neće ozbiljno shvatiti nekoga tko vrijeđa svoju državu'', kazao je Džaferović.

Kopirati
Drag cursor here to close