Prestati s opstrukcija

Džaferović poručio: Dayton nije jelovnik

Džaferović se obratio na konferenciji za novinare, nakon što je održana sjednica Predsjedništva BiH, a tom prilikom je pozvao predstavnike entiteta Republika Srpska u institucijama BiH da prestanu s opstrukcijama.
Vijesti / Politika | 19. 02. 2020. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je poziv predstavnicima RS-a da prestanu s opstrukcijama, te poručio da je BiH bila prije i da će biti i poslije Daytona, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović se obratio na konferenciji za novinare, nakon što je održana sjednica Predsjedništva BiH, a tom prilikom je pozvao predstavnike entiteta Republika Srpska u institucijama BiH da prestanu s opstrukcijama.

"BiH je bila prije i bit će i poslije Daytona. Na djelu je opstrukcija funkcioniranja institucija BiH, a to je ozbiljna povreda Daytonskog sporazuma", rekao je Džaferović.

Poručio je kako "politički predstavnici RS-a trebaju ozbiljno shvatiti posljedice srljanja u koje su krenuli", dodavši kako se radi o pokušaju destabilizacije BiH i ugrožavanju mira.

"Možemo vidjeti na djelu jednu opstrukciju, jer kako drugačije nego opstrukcijom nazvati odbijanje usvajanja odluke o ratifikaciji važnih sporazuma koji su prošli sve procedure", rekao je Džaferović, prenose Nezavisne.

Dodao je da je to ozbiljna povreda Daytonskog sporazuma i opstruiranje vlasti.

"Pozivam još jednom da to ne rade jer to će biti na štetu entiteta. BiH je postojala i prije Daytona, pa će i poslije Daytona, može nestati samo ono što je nastalo u Daytonu", rekao je Džaferović.

Što se tiče odluke Narodne skupštine RS da predstavnici Srba u zajedničkim institucijama ne sudjeluju u odlučivanju, Džeferović je rekao da je to udar na ustavni poredak BiH.

"Mogu još jedanput da pozovem srpske predstavnike iz RS da dobro paze što rade, da dobro čuvaju Daytonski sporazum i sve točke od prve do posljednje, jer Dayton nije jelovnik on se mora primjenjivati u cijelosti ili nikako. Ako dođe do nikako, onda štetu sigurno neće trpjeti država BiH", rekao Džaferović.

Dodik povukao vitalni nacionalni interes zbog Đukanovića

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine jedna od točaka bila je i posjeta predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini.

Ovo je drugi put da se ista točka nađe na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH nakon što je prošli put protiv poziva Đukanoviću da posjeti našu zemlju bio Milorad Dodik, prenosi N1.

Član Predsjedništva BiH je i danas bio protiv ove točke, kazavši da će o eventualnom dolasku Đukanovića odlučivati Narodna skupština RS.

Kako je bilo predviđeno, Đukanović je Bosnu i Hercegovinu trebao posjetiti 2. i 3. veljače.

"Ja sam glasao protiv i ta točka će ići na Narodnu skupštinu BiH i NSRS će odlučiti hoće li Đukanović doći u BiH ili neće", kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close