Reakcija na usvajanje Deklaracije

Džaferović: Ako Hrvatska ovako nastavi, doći će do udaljavanja u odnosima

''Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutarnje poslove BiH i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima'', istaknuo je bošnjački član Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2018. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da se usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH Hrvatski sabor grubo miješa u unutarnja pitanja i iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog intergriteta Bosne i Hercegovine.

''Kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti. Usvajanjem Deklaracije, kojom se tretiraju pitanja izmjena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, aktualna vlast Republike Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma'', istaknuo je Džaferović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Unutarnji odnosi

Bosna i Hercegovina, kako je dodao, poštuje suverenitet Republike Hrvatske i pravo Hrvatskog sabora da uređuje unutarnja pitanja Republike Hrvatske i ne miješa se u ta pitanja, te očekuje jednak odnos i od aktualnih vlasti Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

''Institucije Republike Hrvatske ne mogu rješavati unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini. Institucije Bosne i Hercegovine će rješavati samostalno i suvereno sva pitanja unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine. Pozivam dužnosnike Republike Hrvatske da dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini. Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obiju država'', kazao je Džaferović.

Građanski savez: Deklaracija napad na državu BiH

Građanski savez (GS) osuđuje deklaraciju Sabora Republike Hrvatske o Bosni i Hercegovini i smatra da je deklaracija izravni atak na suverenitet države BiH i „predstavlja nastavak politike Franje Tuđmana prema našoj zemlji“. 

U priopćenju Građanske stranke se navodi da ova deklaracija predstavlja još jedan u nizu dokaza da su u GS-u bili u pravu kada su pozivali na obranu interesa BiH od „hibridnog rata koji Hrvatska vodi pod krinkom članstva u EU i NATO“. 

''Neaktivnost dijela političke scene u Sarajevu kad se tiče odbrane interesa BiH od brutalnog miješanja susjeda pokazuje da mreža suradnika hrvatskih službi seže i izvan akademskih i medijskih krugova'', navodi se u priopćenju. 

Dodaje se da je deklaracija Sabora Republike Hrvatske dokaz da je zločinačka politika Franje Tuđmana danas osnov za djelovanje vlasti iz Zagreba prema BiH. 

''Međutim, odsustvo reakcije dijela političke scene u Sarajevu je dokaz da je vrijeme da ih se i javno prozove ako nastave sa šutnjom', priopćeno je iz GS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close