Ja, i?

Dvojka ide kod Plenkovića

Kako je objavljeno, uz čelnike HDZ-a BiH i SDA, sastanku će nazočiti i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastat će se sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, danas, 28. rujna 2020. godine, u 19 sati, u Banskim dvorima.

Kako je objavljeno, uz čelnike HDZ-a BiH i SDA, sastanku će nazočiti i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako se večerašnjom posjetom Zagrebu lidera SDA i HDZ-a nastavlja dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine i položaju Hrvata.

"Mi imamo kontinuirani dijalog sa predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret s Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma utjecajan u BiH, i osobito kao čelnik SDA i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", kazao je Plenković.

"Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti - a tu mislim na Izborni zakon koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuiranja duha i slova Dejtonskog pariškog mirovnog sporazuma. Pozicija je naša jasna - nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivni narod zbog malobrojnosti dolazi u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH", poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Na pitanje novinara je li večerašnji susret s liderima SDA i HDZ ustvari nastavak susreta koji je nedavno imao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Plenković je ponovio kako razgovaraju sa svim predstavnicima u BiH.

"To je nama bliska susjedna, prijateljska zemlja i ako postoji tema oko koje smo svi zainteresirani da se ostvari napredak, onda je to BiH", istakao je Plenković.

Odmah su uslijedile reakcije pa je tako Naša stranka priopćila kako je ''s pravom je Bakir Izetbegović kritizirao premijera i predsjednika Hrvatske, Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića zbog njihovog susreta s Miloradom Dodikom kao predstavnikom srpskog naroda u BiH''.

''S obzirom na to da će se i sam večeras susresti kao predstavnik jednog naroda s najvećim političkim dužnosnicima Republike Hrvatske Izetbegović je u potpunosti legitimirao Dodikovu posjetu Zagrebu. Izetbegović ovim sudjeluje u izmještanju moći s države na etnolidere i lidere nacionalnih stranaka. On također ovim činom podržava i patronizirajući odnos Hrvatske prema BiH koja je pokazala da ne priznaje suverenitet BiH nego suverenitet njenih naroda'', navodi Naša stranka.

Dodaje se kako istu kritiku zaslužuje i Dragan Čović koji je zajedno s Izetbegovićem u posjeti Zagrebu.

''Međutim, od njega nije očekivano ništa drugačije jer je i sam pobornik i provodnik politike rasturanja BiH. Izetbegović, međutim, na deklarativnom planu to nije, ali svojim djelovanjem konstantno nas uvjerava u suprotno'', navela je Naša stranka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close