Parlament

Dvije godine rade bez plana

Po hitnom postupku tada je usvojeno 16 zakona, po skraćenom postupku osam, a po redovitom postupku nije bilo usvojenih zakona.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2020. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Programi rada Parlamenta Federacije BiH za 2018. i 2019. godinu nisu osvojeni, razmatrani, niti objavljeni na internetskoj stranici, objavljeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori navode kako se programom rada trebaju donijeti programi koji se utvrđuju poslovi i zadci, njihov osnovni sadržaj, način izvršavanja i objaviti ga na internetskoj stranici kako posebna publikacija.

Interes naroda?

Program rada, navode, treba sadržavati zadatke koji proističu iz Ustava FBiH i zakona, planskih dokumenata, Programa rada Vlade FBiH, ''kao i druge poslove i zadatke u rješavanju pitanja od interesa za narode i građane u FBiH''.

''Na osnovu Programa rada sačinjava se operativni plan rada i utvrđuju se termini redovitih sjednica, što je osnova radnim tijelima da utvrde svoje programe rada i operativne planove održavanja radnih sjednica'', stoji u izvještaju.

Revizori pri tom podsjećaju da je Pravilnikom o radu Zastupničkog doma određeno da se sjednice trebaju održavati jednom mjesečno, i to u posljednjem tjednu mjeseca. Tijekom 2019. godine održalo se devet redovitih, šest izvanrednih i tri tematske sjednice. Na njima je prošle godine usvojeno 39 prijedloga zakona, 19 nacrta, 21 odluka o usvajanju financijskih planova ili odluka o zaduživanju. Zastupnici su donijeli i 10 zaključaka, a usvojena je jedna rezolucija.

Ništa redovito

Dom naroda je pak održao sedam sjednica. Po hitnom postupku tada je usvojeno 16 zakona, po skraćenom postupku osam, a po redovitom postupku nije bilo usvojenih zakona. Usuglasili su i jedan akt. Čak 350 materijala je pristiglo, ali nije bilo razmatrano na sjednicama.

Iz termina održanih sjednica revizori konstatiraju da nisu održavane svaki mjeseca, u skladu sa Poslovnikom o radu. Iako su redovitije održavane u 2019. godini, u odnosu na 2018., razmatrana su 53 prijedloga zakona i izmjena i dopuna zakona, a usvojeno je svega 17, te Proračun i rebalans Proračuna FBiH za 2019. godinu i Proračuna Regulatorne komisije za energiju u FBiH za 2019. i 2020. godinu.

''Trenutno se u Parlamentu FBiH nalaze 43 nacrta i prijedloga zakona, koji su u proceduri usvajanja (25 prijedloga iz 2019. godine, a ostali iz ranijeg razdoblja) i koji će biti predmet razmatranja u 2020. godini. U proceduri se nalaze i prostorni planovi FBIH, strategije koje su resorna ministarstva pripremila sa značajnim utroškom sredstava kroz odobrene proračune u prethodnim godinama, a koje nisu razmatane i usvojene već duže razdoblje. također, Zastupnički dom će u 2020. godini razmatrati nacrte i prijedloge zakona koje Vlada FBiH uputi u parlamentarnu proceduru, u skladu s Programom rada Vlade FBiH za 2020. godinu, kao i zakona koje predlože federalni parlamentarci.

 

O agilnosti federalnih tijela govori i činjenica da je Proračun rada Vlade FBiH za prošlu godinu usvojen tek 11. rujna 2019. godine. Izvještaj o njenom radu, Parlamentu FBiH dostavljen je 4. ožujka 2020., ali se još čega njegovo razmatranje, navode revizori.

Čitav revizorski izvještaj pročitajte na poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close