Koga briga

Dvije godine bez nove vlade  

Zastupnici i analitičari smatraju da se formiranje vlasti neće dogoditi ni u sljedeće dvije godine, odnosno do novih izbora...
Vijesti / Politika | 14. 09. 2020. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za manje od mjesec dana napunit će se dvije godine od održanih općih izbora u BiH i do danas nije formiran novi saziv Vlade Federacije BiH, a zastupnici i analitičari smatraju da se to neće dogoditi ni u sljedeće dvije godine, odnosno do novih izbora 2022. godine i da su birači prevareni, objavile su Nezavisne novine.

Ismet Osmanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH, za Nezavisne ističe kako neformiranjem ove vlade nije ispoštovana volja građana i da je to ono što je najveći problem u svemu ovome.

"U svim demokratskim zemljama postoje jasne zakonske odredbe da, ako se u određenom roku ne može formirati neka vlada, onda se mora ići na nove izbore. U BiH ne postoji institut izvanrednih izbora, a demokracija ne podrazumijeva da se tehnički mandat može pretvoriti u stalni i to je potpuno nelegitimno stanje", kazao je Osmanović.

Smatra da se ništa neće promijeniti do sljedećih izbora, iako ističe da je to stanje nedopustivo - da volja građana nije ispoštovana.

"Mislim da će glasači kažnjavati, počevši od ovih lokalnih izbora pa dalje. Zašto? Prošli smo u protekla dva desetljeća razne faze i kao društvo i kao politika i glasači se apsolutno moraju vratiti personalno političarima imenom i prezimenom. Postoji odgovorna osoba i odgovorna politička stranka. Potrebno je da se glasačko tijelo potpuno distancira od onih koji ne ispunjavaju obećanja, koji lažu, koji su spremni pričati u kampanji jedno, a poslije u vlasti raditi suprotno, a bojim se da su se takvi uvjerili da glasačko tijelo ne kažnjava takve zloupotrebe i zato se tako nonšalantno i komotno ponašaju u svojim marifetlucima", kaže Osmanović.

Zdenka Džambas, izaslanica HDZ-a u Domu naroda FBiH, ističe za Nezavisne da, ako se gleda kojoj stranci ona pripada, onda ispada da HDZ koči sve.

"Sve se to moglo lijepo riješiti kako smo se bili i dogovarali. Znate li koliko puta je bilo pokušaja da se izdogovaramo, da ovo nije način na koji se rade izbori i da se izvrše izmjene Izbornog zakona, te da se već jednom stavi točka na to. Bili su izbori, dolaze i ovi izbori, a kao da postoji određeni strah šta će se dogoditi. Ne može stalno Željko Komšić prijetiti da je to podjela Bosne. Šta god se pokuša - on prijeti, a kao članica HDZ-a nemam pojma o tome", kazala je Džambas.

Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH, za Nezavisne kaže da SDA, HDZ i SNSD imaju "savez" o neformiranju vlasti u FBiH.

"Oni su partneri u ovom izbornom ciklusu i oni su 'kidnapirali' volju građana kroz razne preletače iz jedne političke stranke u drugu kako bi promijenili izbornu volju birača. Oni jako dobro surađuju iza zatvorenih vrata, a prividno se svađaju u medijima, tako da oni u stvari samo krčme resurse u ove dvije godine, a i u buduće dvije će, jer se vlast vjerojatno neće formirati u nadolazećem razdoblju, a na osnovu dogovora pomenute tri stranke", kazao je Karajbić.

Kaže da ovim jesu izigrani birači, pa i oni što su glasali za vladajuće stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close