Afere

Dužnosnici bez morala

BiH je zemlja u kojoj jedan političar može istovremeno sjediti na tri različite stolice na nekoliko razina vlasti.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2021. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu BiH vodi se proces u predmetu “Respiratori”, kojim su obuhvaćeni federalni premijer i njegova zamjenica, a oni svoje dužnosti obavljaju već šest godina s obzirom na to da izbori nisu do kraja provedeni. BHRT se pita mogu li dužnosnici kojima se sudi odgovorno obavljati svoju dužnost?

BHRT navodi kako je BiH zemlja u kojoj jedan političar može istovremeno sjediti na tri različite stolice na nekoliko razina vlasti.

Postupak protiv federalnog premijera i njegove zamjenice nije jedini slučaj postupka protiv visokih dužnosnika. Postavlja se pitanje, mogu li obavljati dužnost dok se vodi proces? Pravnici kažu, prema Krivičnom zakonu, ne može se zabraniti obavljanje dužnosti.

Odvjetnik Senad Kreho kaže kako se nakon izricanja prvostupanjske presude može optuženom izreći mjera zabrane obavljanja poziva dužnosti i djelatnosti, koja je vezana za izvršenje krivičnog djela.

Video: U BiH postalo uobičajeno da jedna osoba obavlja više funkcija u vlasti

Ta mogućnost bi trebala postojati u internim aktima. Međutim pravnici kažu da kada Tužiteljstvo krene u postupak sa zahtjevom za provođenje istrage, to je trenutak kada bi svaka odgovorna osoba morala razmisliti o tome može li obnašati tu dužnost, pogotovo kada optužnica bude potvrđena. U aferama u BiH, iza dužnosnika uglavnom stoje stranke koje tvrde da se optuženim podmeće.

Odvjetnik Josip Muselimović kaže kako mu nije jasno zašto se temeljem pravilnika o disciplinskoj odgovornosti kod tih osoba ne pokreću disciplinski postupci i zašto u disciplinskom postupku koji prethodi krivičnom oni nisu razriješeni dužnosti na koje su izabrani.

Novinarka Rubina Čengić kaže kako je proteklih godina uništen svaki mogući mehanizam odgovornosti, i poremećen sustav vrijednosti.

''Sjetit ćete se da dok je Sulejman Tihić bio predsjednik SDA kada bi netko od članova SDA imao potvrđenu optužnicu i automatski bi morao napustiti funkciju na kojoj se nalazi. Ta praksa više ne postoji. Zakon o sukobu interesa je doveden do apsurda zato što je Komisija za sukob interesa pripojena Parlamentu i sada parlamentarci sami sebi provjeravaju jesu li u sukobu interesa'', navela je.

BHRT navodi kako su u Europskoj uniji ostavke moralni čin političara.

''U BiH se to događa, ali je rijetkost. Zbog duplih funkcija, dužnosnici ne brinu previše, a zbog afera, epilog je najčešće ostavka u stranci'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close