Nacionalni interes

Dunović traži potpis od Bradare

Dunovć tvrdi da Hrvatska demokratska zajednica BiH u ovom slučaju "pokušava zaobići instituciju Ustavnog suda FBiH".
Vijesti / Politika | 30. 07. 2018. u 12:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović uputio je zahtjev predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidiji Bradari da mu dostavi potpisan dokument kojim traži pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na posljednjoj sjednici Doma naroda PFBiH na odluku od smjeni dopredsjedavajućeg Drage Puzigaće.

Ukoliko taj dokument ne postoji, prekršen je, kako je naveo Dunović, Poslovnik Doma naroda PFBiH, Ustav Federacije BiH te je zloupotrijebljen položaj.  

''Ako dokument postoji, to bi značilo da je pokrenut vitalni nacionalni interes na prijedlog odluke, što je protuustavno. U tom slučaju, vrlo brzo ću se obratiti Ustavnom sudu FBiH'', izjavio je Dunović na press-konferenciji.  

Naglasio je da ima pravo kao potpredsjednik FBiH da traži zahtjev za ocjenu ustavnosti propisa koji je predložen ili usvojen u Parlamentu FBiH, jer se ne radi o zakonu.  

Tvrdi da Hrvatska demokratska zajednica BiH u ovom slučaju "pokušava zaobići instituciju Ustavnog suda FBiH".


''Ići ćemo na sud i dobit ćemo tumačenje. Možda je ta procedura spora, ali u konačnici ćemo znati šta se desilo'', poručio je Dunović.

Ukoliko ne dobije nikakav odgovor od predsjedavajuće Bradare, Dunović smatra da zahtjev o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa ne postoji te će se Ustavnom sudu obratiti nakon što istekne rok za dostavu, a to je 2. kolovoza.   

Dunović je podsjetio da je amandmane Ustava Federacije, koji definiraju mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa, donio nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch te da od visokog predstavnika Valentina Inzka traži da protumači te amandmane.

''Ovo bi mogla biti velika ustavna kriza koja će eskalirati nakon izbora u listopadu, jer otvara se mogućnost za neimplementiranje rezultata izbora'', ustvrdio je Dunović.

Kopirati
Drag cursor here to close