Rješenje za Dom naroda

Dunović: SDA me plagirala

Vidljivo je "da je SDA nakon dvogodišnjeg ignoriranja ovog prijedloga, pobjedonosno izašla u medije sa 'svojom idejom' "
Vijesti / Politika | 11. 10. 2017. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović oglasio se danas priopćenjem za javnost povodom prijedloga Stranke demokratske akcije (SDA) za popunu kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, u kojem podsjeća na prijedlog amandmana koji je on uputio još 2015. godine, a za rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

''Vezano za SDA-ov najavljeni prijedlog izmjene Izbornog zakona, kao i za najavu o amandmanu na Ustav, kojim se definira način popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, potpredsjednik FBiH želi pohvaliti SDA. Pohvala se ne odnosi na njihov rad, već za plagiranje ideja koje vode konstruktivnim rješenjima. Naime, još 2015. godine potpredsjednik FBiH Milan Dunović uputio je u oba doma Parlamenta FBiH prijedlog amandmana na Ustav FBiH'', navodi se u reagiranju.

Dunović, istovremeno, navodi kako je inicijativa potpredsjednika FBiH naišla na potpuno ignoriranje parlamentarne većine, uključujući i SDA, te ignoriranje institucije potpredsjednika FBiH, kao i da je naknadno isti prijedlog uputio i Klub Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, odnosno da su zastupnici DF-a više puta skretali pažnju na ovu problematiku, ali da je ignoriranje nastavljeno.

''Prijedlogom potpredsjednika FBiH, a kasnije i Kluba DF-a je predviđena popuna klubova (ne samo Kluba Srba, već bilo kojeg kluba) na način - da se u slučaju da županijske skupštine nemaju dovoljan broj izabranih izaslanika kako bi se osigurao sastav Doma naroda propisan članom IV.A. 2. član 6. stav 1. i 2.  Ustava, nedostajući broj izaslanika u klubovima naroda popunjava iz reda neizabranih izaslanika kandidiranih na listama političkih subjekata za kantonalnu skupštinu u kojoj nedostaje ovim ustavom i zakonom propisan broj delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i iz reda ostalih koji se iz skupštine te županije delegiraju u Dom naroda. Nedostajući izaslanici popunjavaju se na osnovu izbornih rezultata političkih subjekata koji na svojim izbornim listama imaju kandidate iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, a koji su nedostajući za popunu Doma naroda'', navodi se.

Kako se dalje navodi, iz spomenutog je vidljivo "da je SDA nakon dvogodišnjeg ignoriranja ovog prijedloga, pobjedonosno izašla u medije sa 'svojom idejom' ".

''Ako već ne žele razgovarati o problemima dvije godine, ako smatraju da svaka dobra ideja mora biti njihovo autorsko djelo, potpredsjednik Federacije BiH ih podstiče i ohrabruje da bar sada nastave s ovom inicijativom kako bi se napravilo uređeno društvo za sve građane Bosne i Hercegovine. DF i potpredsjednik FBiH Milan Dunović su uvijek tu da pomognu nosiocima vlasti u jačanju države Bosne i Hercegovine'', navodi se u reagiranju, priopćeno je iz Ureda potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.

Kopirati
Drag cursor here to close