Rušenja Ustava?

Dunović pisao Stattleru zbog pisanja Čavare

U pismu upućenom Sattleru, Dunović se osvrnuo na "niz pogrešno iznesenih tvrdnji predsjednika Čavare, koje predstavljaju prijetnju izgradnji demokratskog društva, a mogu narušiti i europski put Bosne i Hercegovine".
Vijesti / Politika | 24. 05. 2020. u 12:42 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović obratio se šefu Izaslanstva Europske unije i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru povodom otvorenog pisma predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

''Moja moralna i zakonska obaveza je da dam pojašnjenja na neistine iznijete u predmetnom pismu, a u cilju zaštite ustavnosti BiH, kao i svih građana, kako Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine u cjelini. Predsjednik Čavara je naveo niz neistina koje zahtijevaju detaljan osvrt, te vam stojim na raspolaganju za konstruktivan dijalog u cilju izgradnje demokratskog društva u kojem će, po uzoru na svjetske i evropske demokratije, svaki građanin imati jednaka prava'', navodi Dunović.

U pismu upućenom Sattleru, Dunović se osvrnuo na "niz pogrešno iznesenih tvrdnji predsjednika Čavare, koje predstavljaju prijetnju izgradnji demokratskog društva, a mogu narušiti i europski put Bosne i Hercegovine".

''Predsjednik FBiH se prvenstveno stavio u službu zamišljenog zaštitnika jednog konstitutivnog naroda, čime izravno krši Ustav FBiH, a nadalje je naveo da je taj isti narod ugrožen, na način da se Hrvatima ugrožavaju osnovna ljudska prava'', napisao je Dunović u pismu.

Tu tezu, kako je dodao, dalje razrađuje iznošenjem mišljenja da tzv. probošnjačke stranke ruše ustavni poredak i pokušavaju urediti državu po mjeri najmnogobrojnijeg naroda.

''Smatram da ste svjesni činjeničnog stanja u BiH, te da ćete na funkciji koju obavljate postupiti odgovorno i upoznati sve dužnosnike EU o stanju u BiH. Sama Evropska unija je osnovana i funkcionira na principima vladavine prava i garantu ljudskih sloboda. Netočno je da se jednom narodu u Bosni i Hercegovini ugrožavaju prava, a također je netočno da princip konstitutivnosti uopće može jamčiti prava bilo kome, a naročito svim građanima, bez obzira na etničko ili vjersko opredjeljenje'', istaknuo je Dunović.

Prema njegovim riječima, pozivanje predsjednika Federacije BiH na "islamsku deklaraciju" iz prošlog stoljeća, dobro je planirano iskrivljenje činjenica sa ciljem zastrašivanja i širenja islamofobije, što je posebno osjetljiva i opasna tema u multireligijskoj Bosni i Hercegovini, te može biti ozbiljna namjera usporavanja europskog puta BiH.

Dunović u pismu dodaje da "predsjednik Čavara očito izjednačava "islamsku deklaraciju" sa programskom deklaracijom jedne političke stranke u BiH, koja je navela da će se zalagati za građansku državu".

''Ne moram Vam pojašnjavati da su principi građanske države u potpunoj suprotnosti sa onim što navodi predsjednik Čavara, te se koristi sustavom zastrašivanja. Takvo iznošenje neistina može lošije informirane osobe izvan BiH dovesti u opasnu zabludu. Pozivanje na, kako Čavara navodi, otvorene prijetnje hrvatskom narodu u BiH, zbog održavanja antifašističkog skupa na dan održavanja "Bleirbuške mise" je pokušaj sotonizacije antifašističkih tekovina na koje su građani BiH ponosni. Također, u svom pismu zanemaruje činjenicu da je ogroman broj Hrvata učestvovao u antifašističkoj borbi'', navodi Dunović.

Ispoljavanje vjerskih sloboda je neupitno, dodao je Dunović u pismu, "ali predsjednik Čavara svojim izjavama misu dovodi u političku konotaciju zbog istovremenog održavanje mirnog antifašističkog skupa".

''Navodeći da je najveća tragedija hrvatskog naroda Bleiburg, predsjednik Čavara pokušava reći da antifašisti hrvatske nacionalnosti ne postoje, da hrvatski narod nije učestvovao u antifašističkoj borbi i da nije pretrpio i ogromne ljudske žrtve'', napisao je Dunović.

To je, kako je dodao, opasna manipulacija povijesti koja nanosi nemjerljivu štetu svim građanima BiH, te nas svjesno targetira kao državu čije se antifašističke, demokratske i građanske ideje sada trebaju preispitivati od europskih dužnosnika.

''Uvaženi veleposlaniče, očekujem da aktivno djelujete u tom smislu, jer građani BiH zaslužuju građanske slobode na kojima počiva i sama EU, građani BiH ne žele baštiniti fašističke ideje, građani BiH ne žele dominirati jedni nad drugima u zavisnosti od nacionalne ili vjerske pripadnosti. Građani Bosne i Hercegovine žele živjeti u modernoj, prosperitetnoj, sigurnoj, ekonomski održivoj Bosni i Hercegovini koja će biti punopravna članica Evropske unije, poštujući vrijednosti Unije, a ne srednjovjekovne principe političara kao što je Marinko Čavara'', naveo je Dunović u pismu upućenom Sattleru, priopćeno je iz Ureda potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića.

Kopirati
Drag cursor here to close