Posjeta Mostaru

Dunović: Nove generacije moramo više učiti o vrijednostima antifašizma

"Mislim da novim generacijama ne treba da daju takve primjere i da ih zapravo time truju. Naprotiv, treba da govore o onome za što su se svi građani BiH borili", naglasio je Dunović.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2018. u 12:02 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šestodnevno obilježavanje 'Dana antifašizma' u Mostaru završeno je svečanom akademijom i polaganjem cvijeća na Partizanskom groblju, a posljednjeg dana okupio se najveći broj sudionika koji su došli iz više gradova BiH, te iz Hrvatske i Slovenije.

Na akademiji su dodijeljena 'Februarska prizanja' Udruženja antifašista i boraca Narodnoslobodilačkog rata (UABNOR) Mostara.

Priznanja su dobili Danilo Škorja iz Ljubljane, borac Treće prekomorske udarne brigade Narodnooslobodilačke vojske i Patrizanskih odreda Jugoslavije, koji je teško ranjen u borbama za oslobođenje Mostara od fašista, u veljači 1945. godine.

Drugi dobitnik je sveučilišni profesor prof.dr. Slavo Kukić, koji daje veliki doprinos, bez obzira na cijenu, u širenju slobodne misli u Bosni i Hercegovini i šire, dok je treći dobitnik Nedim Vila, za višegodišnji doprinos ekonomskom razvoju Mostara.

Pet 'Februarskih plaketa' mostarskog UABNOR-a dobili su antifašista i aktivistica Azra Simeunović, borac NOR-a iz Mostara, sudionik bitaka na Neretrvi i Sutjesci, Nazif Krečinić, svjetski poznati dizajner Omer Halilhodžić, Odred izviđača "Stari Grad" Mostar, te Antifašistička akcija Mostar.

"Danas je ovo okupljanje proglas za jednu novu, mirnodopsku borbu za Mostar. Mi živimo u Mostaru, ali nemamo još uvijek Mostar kakav želimo, kakav hoćemo, kakav nam je potreban", kazao je između ostaloga Sead Đulić predsjednik UABNOR-a Mostar.

Prof.dr. Zdravko Grebo, u svom govoru izrazio je uvjerenje da će 2018. godina možda zaista biti odlučujuća, podsjetivši na niz jubileja ove godine - poput godišnjice prve velike revolucije u Europi, 1848. godine, stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata ili na 50 godina od velikih studentskih nemira.

Skupu je prisustvovao i potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, Milan Dunović, koji je u izjavi medijima uz ostalo kazao kako se nedovoljno uči o antifašizmu u današnjem obrazovnom sustavu u BiH.

Potpredsjednik FBiH osvrnuo se i na posljednje nemile događaje na Partizanskom groblju, kazavši kako želi vjerovati da je to djelo pojedinca. Istaknuo je kako se ne slaže s konstatacijom druge strane koja pokušava da kaže kako je uništavanje spomenika mišljenje većine, već naprotiv, da je riječ o manjini.

"Mislim da novim generacijama ne treba da daju takve primjere i da ih zapravo time truju. Naprotiv, treba da govore o onome za što su se svi građani BiH borili", naglasio je Dunović.

U okviru akademije u glazbenom dijelu nastupio je zbor Osnovne škole Bijelo Polje. Ina,e u okviru 'Dana antifašizma' upriličena je izvedba predstave, prikazan je film, položeno je cvijeće na Partizansko groblje, bila je postavljena i prigodna izložba, a održani su glazbeni i sportski programi.

Kopirati
Drag cursor here to close