Blokade na vrhuncu

Dunović: Je li građanska odgovornost moguća u nesigurnom društvu

Političke blokade su dostigle vrhunac pričom o izbornom zakonu, smatra Dunović
Vijesti / Politika | 04. 02. 2018. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je danas u Sarajevu da su političke blokade u BiH prisutne godinama, a u posljednjih pola godine su dostigle vrhunac pričom o izbornom zakonu.

Dunović je, kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "Političke blokade i građanska odgovornost", rekao da je svjestan da ta priča ide u dva smjera - nacionalna homogenizacija u izbornom procesu i drugi koji teče paralelno a to je "ostvarivanje ratnih ciljeva političkih elita koje su i u ratu vodile određene procese".

''Ratni ciljevi su na sceni i podjela BiH po etničkom principu je evidentna i procesi u pregovorima o izbornom zakonu jasno nas vode u tom smjeru'', istaknuo je Dunović.

Dodao je da se predstavnici nacionalnih stranaka trenutno samo ne mogu dogovoriti oko modela i time u predizbornoj kampanji prave homogenizaciju po nacionalnom principu.

Dunović je naveo da se u takvoj situaciji nameće pitanje je li građanska odgovornost uopće moguća u društvu u kojem se kreira nesigurnost, ekonomska nestabilnost, apatija i potpuni gubitak nade.

Potcrtao je da je posljednja instanca obrane BiH svaki pojedinačni građanin koji i na izborima mora odlučiti kakvu BiH želi.

Kopirati
Drag cursor here to close