Načelnik Bugojna

Ljulja se kandidatura: Ajkunić osuđen zbog zloupotrebe položaja

Šef Bugojna je na Općinskom sudu Bugojno proglašen krivim zbog zloupotrebe položaja i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, prijeti mu kazna od 10 mjeseci zatvora
Vijesti / Politika | 24. 07. 2020. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Bugojna, Hasan Ajkunić je prošli tjedan na Općinskom sudu Bugojno proglašen krivim zbog zloupotrebe položaja i prijeti mu kazna od 10 mjeseci zatvora, doznaje Bljesak.info.

Presuda još nije pravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe, ali ako postane pravomoćna, Ajkunić bi mogao ostati bez kandidature na dužnost načelnika Općine Bugojno jer zakon priječi da oni s više od pola godine kazne budu kandidirani na izborima.

Inače, Ajkunić već 16 godina obavlja funkciju načelnika Bugojna, a šuška se kako će opet biti kandidat SDA na izborima, jer kako lokalni mediji pišu SDA će veoma teško naći kandidata koji bi mogao pobijediti aktuelnog Ajkunića.

Ajkunić je dakle postao načelnikom 2004. godine, kao kandidat SDA, a 2012. i 2016. godine pobijedio je kao nezavisni kandidat osvojivši 6854 glasova na prethodnim izborima, dok je 2017. godine ponovo pristupio stranci SDA, objašnjavajući da se vratio matičnoj stranci jer je ''pravi SDA-ovac''.

"Vratio sam se u SDA, ja sam pravi SDA-ovac. Otišao sam kod svog predsjednika u Predsjedništvo i potpisao pristupnicu. Moja politika je poltika koju je zastupao rahmetli Alija Izetbegović", kazao je Ajkunić tada.

Važno je podsjetiti i da je 2018. godine pomoćnik načelnika Općine Bugojno, Sead Karahodžić, objavio u priopćenjima napadao općinskog načelnika Hasana Ajkunića upozoravajući na smanjenje pojedinih stavki u proračunu te na netransparentno trošenje novca.

Karahodžić je upozoravao da se okreće glava od činjenice da je Kantonalno tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona donijelo optužnicu protiv Ajkunića, a koju je potvrdio i Općinski sud Bugojno zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja pri zapošljavanju u Općini Bugojno.

''Nakon toga Ajkunić je s Tužiteljstvom napravio Sporazum o priznanju zloupotrebe položaja ili ovlasti i pristao na kaznu od 6 mjeseci zatvora, 12 mjeseci uvjetno. Dakle, radi se o čovjeku koji je sam priznao da je podložan kriminalnim djelima. Očigledno je da općinski načelnik igra na kartu da će se ovaj proces odvući u beskonačnost pa i dalje nastavlja s istim zloupotrebama položaja ili ovlaštenja. Iskreno, u zadnje vrijeme i ja sam počeo u to da vjerujem, jer neshvatljivo je da Općinski sud u Bugojnu, već skoro dvije godine od njegovog ličnog priznanja da je učinio krivično djelo, nije donio presudu'', navodi Karahodžić, koji je protiv općinskog načelnika podnio četiri krivične prijave zbog zloupotrebe položaja, nesavjesnog poslovanja, nenamjenskog trošenja proračunskih sredstava i nanošenja štete proračunskim korisnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close