Opet ništa

Državni zatvor ostaje na čekanju

Odluke koje bi otkočile zastoj u otvaranju državnog zatvora, koji je trebao službeno početi s radom još 1. siječnja, bile su pred državnim ministrima i na prethodnoj sjednici…
Vijesti / Politika | 26. 02. 2019. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vecernji.ba / Zgrada zatvora

Odluke kojima bi se utvrdio početak rada državnog zatvora (Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine) Vijeće ministara BiH ipak neće razmatrati na današnjoj sjednici, rečeno je novinarima.

Naime, Vijeće ministara BiH odlučilo je ove točke dnevnog reda razmatrati na kraju današnje sjednice, međutim novinari saznaju da će sjednica biti prekinuta prije nego što uopće otpočne rasprava o tome.

Odluke koje bi otkočile zastoj u otvaranju državnog zatvora, koji je trebao službeno početi s radom još 1. siječnja, bile su pred državnim ministrima i na prethodnoj sjednici, ali ni tada nisu razmatrane.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša još tada kao problem identificirao je neslaganje među ministrima kada je u pitanju uspostavljanje menadžmenta zatvora te je upozorio na višemilijunske gubitke zbog zastoja u početku rada.

Izgradnja zatvora koštala je nešto manje od 40 milijuna eura, s tim da su gotovo 11 milijuna eura bila donatorska sredstva, a ostalo su kreditna i sredstva iz proračuna BiH.

U zatvoru bi trebalo biti smješteno do maksimalno 600 pritvorenika i osuđenika, ukoliko bi u jednoj zatvorskoj jedinici bilo više od jedne osobe, a prema planu je u konačnici da će u toj instituciji raditi više od 270 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close