Mijo Krešić

Državne institucije moraju preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama

''Državne institucije moraju u punom kapacitetu preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama i financijskim sredstvima koje stižu iz EU'', istaknuo je Krešić.
Vijesti / Politika | 04. 09. 2019. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra sigurnosti BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog narodnog sabora Mijo Krešić smatra kako je potrebno što prije uspostaviti funkcionalnu vlast kako bi Bosna i Hercegovina mogla odgovoriti na sve izazove koje nose ilegalne migracije i biti pouzdan partner međunarodnim institucijama u rješavanju tih i drugih sigurnosnih problema.

''Važna je i komunikacija unutar država regije koja je izostala ili nije kvalitetna, a bez čega je teško napraviti pravi odgovor i smjernice u upravljanju ilegalnim migracijama. Državne institucije moraju u punom kapacitetu preuzeti upravljanje ilegalnim migracijama i financijskim sredstvima koje stižu iz EU'', istaknuo je Krešić.

Po njegovim riječima, u odnosu na prošlu godinu značajno je povećan broj ilegalnih migranata koji dolaze iz pravca Crne Gore i Srbije i koji su otkriveni izvan graničnih prijelaza u pokušaju prelaska bh. granice, što znači da BiH očekuju još veći izazovi koji mogu dodatno narušiti sigurnosnu situaciju, priopćio je Ured za informiranje HNS-a.

''Moraju se uvažiti potrebe Granične policije BiH i osigurati značajan broj novih policijskih službenika kako bi ova institucija odgovorila svim izazovima s kojima se susreće. Graničnu policiju i Službu za poslove sa strancima moramo dodatno ojačati jer su ove dvije institucije najviše izložene. Proces ilegalnih migracija neće brzo biti zaustavljen'', istaknuo je Krešić.

Krešić je upozorio na problem nepoznavanja identitet osoba koje ulaze u BiH te na činjenicu da sve više ilegalnih migranata čine kaznena djela što u nekim slučajevima završava i smrtnim posljedicama.

''Zbog toga je dosljedna primjena zakona važna i nikako ne smije humanitarni aspekt ilegalnih migracija biti ispred sigurnosnog. Sve policijske i sigurnosne agencije moraju uložiti dodatni angažman u borbi i suzbijanju organiziranog kriminala i krijumčarenja ilegalnih migranata'', poručio je Krešić.

Dodao je kako je za HNS i HDZ BiH neprihvatljivo jednostrano donošenje odluka o uspostavi prihvatnih centara bez dogovora s lokalnim vlastima, a posebno na području gdje žive većinski hrvatsko stanovništvo.

''Na način kako se to do sada radilo nikada se neće doći do kvalitetnog rješenja'', kazao je Krešić, navodi se u priopćenju Ureda za informiranje Hrvatskog narodnog sabora.

Kopirati
Drag cursor here to close