O lijepa, o draga, o slatka...

Društvo hrvatskih novinara u BiH zabrinuto zbog razine slobode

''Pravo na informaciju, slobodu izražavanja i govora pripada temeljnim ljudskim pravima i dužnost je tijela vlasti Bosne i Hercegovine omogućiti puno ostvarivanje tih prava…''
Vijesti / Politika | 22. 08. 2018. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Tomić, Musa i Rupčić | Večernji list

Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini inzistirat će na zaštiti temeljnih  novinarskih i ljudskih prava, navodi se u reagiranju ovog udruženja povodom napada na novinarku Gloriju Lujanović.

''Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje sve pokušaje stvaranja pritiska na medijske djelatnike, zastrašivanjem, govorom mržnje, prijetnjama i vrijeđanjem što se sve češće pojavljuje u bosanskohercegovačkom javnom prostoru, a što je kulminiralo prijetnjama novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović zbog tekstova o zločinima nad Hrvatima Središnje Bosne'', navodi se u priopćenju.

Svjesni stanja u bosanskohercegovačkom društvu, brojnih podjela i neučinkovitosti sustava zaštite prava novinara napominju da su upravo novinari i medijske kuće najčvršći temelj demokratizacije društva, korektiv kretanja u društvu i da im je najvažnija zadaća istraživati javnosti nepoznate, a iznimno bitne informacije, upozoravati na društveno neprihvatljiva ponašanja i zajedno s drugim javnim djelatnicima podizati stupanj demokracije u društvu na višu razinu promičući društveno povjerenje i solidarnost među ljudima.

''Pravo na informaciju, slobodu izražavanja i govora pripada temeljnim ljudskim pravima i dužnost je tijela vlasti Bosne i Hercegovine omogućiti puno ostvarivanje tih prava svim ljudima, a posebno novinarima koji profesionalno obnavljajući svoj posao i istražujući pitanja od velika društvenog značaja pridonose rasvjetljivanju događaja koji su značajno utjecali na stanje u našem društvu'', navodi se i dodaje kako će Društvo hrvatskih novinara u Bosni i Hercegovini inzistirati na zaštiti temeljnih  novinarskih i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i institucionalnom uređenju djelovanja medija.

''Zabrinuti zbog niske razine slobode medija u Bosni i Hercegovini i predstojećeg, turbulentnog, političkog razdoblja te potaknuti govorom mržnje prema kolegici Lujanović pozivamo nadležne institucije svih razina na poduzimanje koraka u otkrivanju i procesuiranju počinitelja ovakvih prijetnji. Od ostalih strukovnih novinarskih udruga, nevladinih organizacija i međunarodnih institucija očekujemo da i one žurno reagiraju na ovaj i sve slične slučajeve prijetnji i zastrašivanja novinara kako bismo iskorijenili ovakve pojave i zajednički podizali javnu svijest o važnosti slobode informiranja i medijskog djelovanja za demokratizaciju društva'', navodi se u priopćenju.

Iako je priopćenje nepotpisano, a Društvo bez internetskih stranica i naloga na društvenim mrežama, napominjemo kako je spomenuto društvo reaktivirano u srpnju 2017. godine i da je na njegovu čelu novinarka Večernjeg lista BiH Valentina Rupčić.

Za predsjednika Skupštine društva je izabran pročelnik Studija novinarstva prof. dr. Ilija Musa dok je za tajnicu Društva imenovana Maja Ereš.

''Ovu za mene izuzetno važnu dužnost prihvatila sam kako bismo okupili hrvatske novinare, objedinili medije te napravili strategiju djelovanja. Kao što je poznato ovakve udruge postoje okupljajući većinom bošnjačke i srpske novinare. Zajedničkim snagama kroz ovu udrugu i mi ćemo biti od sada ti koji ćemo dati hrvatski odgovor'', istaknula je Rupčić prilikom oživljavanja društva koje je inače osnovano 1999. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close