Dragi učeniče...

Lažna velikodušnost: Kako preko sto maraka žele do roditeljskih glasova?

Dragi učeniče, svaki dan je prilika da shvatiš kakve osobe se kriju iza platnenih, medicinskih i onih najgorih – ljudskih maski.
Vijesti / Politika | 08. 09. 2020. u 10:35 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova školska godina je došla baš nekako u pravo vrijeme. Pravo vrijeme - nešto više od dva mjeseca do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. I sad se pitate kakve veze ima školska godina sa izborima, osim što će glasači zaokruživati imena upravo u školskim učionicama. Ne, nije to. Veza je puno dublja, konkretnija i podmuklija – idealno vrijeme za izbornu kampanju i ''pecanje'' glasova roditelja. Baš u izbornoj godini ponosni (grado)načelnici gradova sjetili su se darivati ponosne roditelje i njihovu djecu ''jakim'' ciframa za početak školske godine.

Velikodušnost

Lijepo, rekao bi neki neupućeni prolaznik. No, kada pogledate pažljivije i shvatite da je ove godine svako dijete koje je krenulo u prvi razred osnovne škole na području Grada Čapljine besplatno dobilo nove udžbenike za tekuću školsku godinu, odnosno financijsku pomoć od 100,00 KM za kupnju udžbenika i školskog pribora, a učenici pri upisu u Srednju školu Čapljina dobili 200,00 KM bespovratnih sredstava za razliku od njihovih kolega koji su bili u istoj poziciji prošle godine, shvatite da nešto ne štima. ''Sretnici'' u izbornoj godini su dobili bespovratna sredstva, a oni u godini ranije su zaboravljeni.  

U ovoj državi se čovjek, zaista, može samo pitati dokle može sezati licemjerje pa besramno, u zadnji čas, preko djece skupljati jeftine bodove. Možda nisu imali vremena od zadnjih izbora? Davno je to bilo, pa se gradonačelnik Vidić nije sjetio prije.

Velikodušan prema prvašićima je i aktualni načelnik Prozor-Rame koji se bori i za novi mandat, pa ih je ''obradovao'' sa 250 KM. Ipak, ne može mu se zamjeriti ova velikodušnost, obzirom kako su i prijašnjih godina školarci dobivali istu cifru na početku ulaska u učionice. Jozo Ivančević u svom ''lovu'' na glasove postupa dosta mudrije uz naglašavanje koliko financira djecu i studente, a i bageri i kamioni su posljednjih mjeseci na području općine u punoj radnoj snazi,  obnavljajući putnu infrastrukturu grada i naselja. Ivančević završava stare, planira nove projekte i tako omogućava glasačima da asfaltiranim putem dođu zaokružiti pravo ime na listiću.

U Hercegovačkoneretvanskoj županiji svi su naglo postali puni razumijevanja za roditelje, pa su se tako i u općinskom vijeću Čitluk sjetili da su djeca naša, pardon njihova, budućnost. Sto maraka bit će, nadamo se, dovoljno za par radnih bilježnica ili barem jedan par tenisica za sat tjelesnog.

Iako se radi o velikom i važnom Gradu, s 8.778 učenika u osnovnim školama i 4.328 srednjoškolaca, Mostar je svojim nositeljima budućnosti osigurao - čestitku. Gradonačelnik Ljubo Bešlić poželio im je sreću, uspjeh i dobru volju, umjesto makar označenih pješačkih prijelaza preko kojih će svi oni željni uspjeha i dobre volje ići u školu. Bravo Grade!

Vlade u akcijama

Dobro se ''zadao'' i v.d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić koji je potpisao besplatan prijevoz učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Grada Ljubuškog, a i dezinficirao je unutarnje i vanjske površine škola.

Osim toga, svi učenici od prvog do sedmog razreda dobili su besplatne udžbenike. Ovo je, vjerovali ili ne, projekt Vlade Zapadnohercegovačke pa su na području ove županije svi učenici spomenutih razreda dobili knjige besplatno.

Dosta slabija u svom izdanju bila je Vlada HNŽ-a na čelu s Nevenkom Hercegom koja je pripremila (samo) tisuću kompleta torbi i školskog pribora za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih obitelji, koji će ovih dana, u centrima za socijalni rad, biti podijeljeni i u ostalim gradovima i općinama u ovoj županiji. Herceg je 'zaboravio' na nužne udžbenike za ove mališane, no ipak nije nedostajalo riječi hvale Vlade za Vladu. Ulaganja, donacije, briga, čovjek bi stvarno pomislio kako nam je dobro…

Djece oboljele od dijabetesa sjetila se Hercegbosanska županija. Ministar Galić pripremio je udžbenike za ''slatku'' djecu na inicijativu udruge Krug, jer tko će se sam sjetiti.

Dragi učeniče...

Ne moramo se zadržati samo u Hercegovini kako bi shvatili da su nam izbori pred vratima. Primjerice, u Sarajevu je povećan broj stipendista. Nisu ''udarili'' po prvašićima, nego po zrelijim, glasa vrijednim, ljudima. Lijepo nema što. Sto maraka za 344 učenika.

Hvalospjevima hrabrim učenicima i njihovim roditeljima stvarno misle da uspješno prodaju maglu. Čestitkama i poticajnim porukama zaista misle da mogu poslati priču kako im je stalo do svakog učenika i njegove budućnosti. Njegove ili njihove pitamo se?

Pokušat ćemo i mi: Dragi učeniče, svaki dan je prilika da shvatiš kakve osobe se kriju iza platnenih, medicinskih i onih najgorih – ljudskih maski. Čuvaj sebe i svoje roditelje, ne daj blizu onima čije lice dobro ne vidiš. Sretno, dragi učeniče. 

Kopirati
Drag cursor here to close