U ovoj godini

Sve više nelegalnih migranata u BiH

Statistički podaci pokazuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja nelegalnih migranata zatečenih u Bosni i Hercegovini
Vijesti / Politika | 16. 11. 2017. u 15:23 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / FOTO: RSE / Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sudjelovao je na Ministarskoj konferenciji Salzburg foruma održanoj u Varšavi. Na dvodnevnoj konferenciji su razmatrani trenutni izazovi u oblasti upravljanja granicom u Europskoj uniji i njenom neposrednom okruženju.

Mektić je u obraćanju naglasio da pitanje migracija i upravljanja granicom i dalje ostaje na vrhu prioriteta. Statistički podaci pokazuju da je u ovoj godini došlo do povećanja broja nelegalnih migranata zatečenih u Bosni i Hercegovini, te da je došlo do promjene pravca njihovog prebacivanja na južnu rutu koja ide preko Crne Gore.

''Smatramo da je najveći i najvažniji kratkoročni izazov pojačan nadzor granice između zemalja koje se nalaze na ruti kretanja migranata. Dugoročno je neophodna aktivna podrška nadležnih agencija Europske unije u procesu suzbijanja i borbe protiv mreže krijumčarenja ljudima na prostoru zapadnog Balkana'', kazao je Mektić, ukazujući na još jedan važan sigurnosni aspekt, a to je iznalaženje načina da se zadrže pod kontrolom sve osobe koja se mogu dovesti u vezu s bilo kakvim oblikom radikalnog djelovanja.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da unapređuje svoje kapacitete u oblasti sigurnosti granica i u tom smislu želi osigurati veći stupanj suradnje između graničnih službi.

''U narednom periodu, fokusirat ćemo se na uvođenje modernih tehnologija, izgradnju infrastrukture, jačanju prekogranične i suradnje između agencija, te unaprjeđenju procjene rizika, prikupljanja podataka i sistema za razmjenu podataka'', poručio je Mektić te naglasio potrebu regionalnog pristupa ovom problemu s obzirom da je realno očekivati da će nelegalne migracije biti stalan problem u regiji zapadnog Balkana, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close