Sloboda govora

Dopušteno psovati političarima i pokazivati srednji prst

Dopušteno je opsovati vicekancelara, ako se to dobro obrazloži
Vijesti / Politika | 01. 03. 2018. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bečki Apelacijski sud presudio je da se svaki političar, pa i vicekancelar, smije psovati i dopušteno je pokazivati mu srednji prst, pod uvjetom ako se taj gest dobro obrazloži.

Ovaj sud je tako potvrdio presudu nižeg suda kome se obratio čelnik krajnje desnice i zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache, pošto ga je napala ljevičarska grupa i "javno ga vrijeđala" na jednoj manifestaciji.

Suci smatraju da se "odbacivanje političkog dužnosnika" može "izraziti na provokativan i šokantan način" i da je to "osnovni element slobode mišljenja", piše Srna.

Pripadnici organizacije "Na lijevo odmah sada" nabrojali su niz razloga zbog kojih su, kako tvrde, imali pravo psovati Štrahea i pri tome mu pokažu srednji prst. Oni su pozdravili presudu "kao pobjedu slobode mišljenja i medijske slobode".

Mediji podsjećaju da je u Francuskoj demonstrant 2009. godine osuđen da plati kaznu za "vrijeđanje šefa države", pošto je istaknuo natpis s uvredljivom porukom pri prolasku povorke u kojoj je bio tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy.

Međutim, Europski sud za ljudska prava je 2013. godine presudio da je Francuska tom presudom prekršila pravo na slobodu izražavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close