Odgovor iz Sarajeva

Đonlagić: Ljubić se uzalud nada, nitko neće izdaju države prihvatiti kao rješenje

"Probosanske i građanske stranke nisu spremne prihvatiti HNS-ove anticivilizacijske prijedloge. Sve one imaju svoje prijedloge i to onakve koje otklanjaju svaku diskriminaciju na osnovu etničke odrednice i mjesta prebivališta", kazao je Đonlagić.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2021. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni zastupnik i član Interresorne radne grupe Parlamenta BiH za izmjene Izbornog zakona BiH Dženan Đonlagić komentirao je izjave predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića.

"Do sada su samo Radončić i Konaković, a koji u državnom parlamentu ne posjeduju nikakav politički kapacitet, pokazali spremnost za usvajanje HNS-ovih anticivilizacijskih prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. S druge strane, sve probosanske i građanske stranke, nisu spremne prihvatiti HNS-ove anticivilizacijske prijedloge. Sve one imaju svoje prijedloge i to onakve koje otklanjaju svaku diskriminaciju na osnovu etničke odrednice i mjesta prebivališta", kazao je Đonlagić.

Izdaja države

Kako navodi, "Ljubićev optimizam glede prihvatanja etničke podjele BiH kroz formiraje etničkih izbornih jedinica i kroz legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, nije utemeljen u bilo čemu osim u Ljubićevim i HNS-ovim nadanjima da će ključni politički faktori na probosanskoj sceni, izdaju države prihvatiti kao rješenje".

Đonlagić ističe, kako će koncept građanskog društva i uvažavanja jednake vrijednosti glasa za svakog građanina pobijediti "ove koji se zalažu za cementiranje etničkog uređenja države".

"Želim podsjetiti Ljubića i HNS da je princip legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sama konstitutivnost odbačena i kroz posljednju Rezoluciju EU parlamenta o BiH te izbačena iz Deklaracije sa Sumita NATO-a, upravo zbog činjenice da je Europski sud za ljudska prava u više presuda utvrdio da je došlo, ili kako Ljubić kaže sazrelo vrijeme, da se taj etnički koncept odbaci", poručio je Đonlagić.

Kako navodi, sve je to unaprijed rečeno stavom vlade Njemačke koja je pozvala sve aktere u BiH da ne čine korake koji bi mogli dovesti do još većih etničkih podjela u izbornom sustavu BiH.

Sazrijevanje politike

"Jasno je da te etničke podjele Ljubić i HNS, podržani službenim Zagrebom, priželjkuju ali je realnost međunarodnih presuda potpuno drugačija. Stoga HNS ne posjeduje niti jedan argument koji im može biti od koristi i koji im može pomoći u kreiranju rješenja koja mogu dovesti do disolucije BiH", poručio je Đonlagić.

Podsjetimo, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić na sjednici u Mostaru istaknuo je kako je potpuno uvjeren u to da će do kraja godine biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje svim konstitutivnim narodima BiH i mogućnost kandidiranja svim građanima BiH.

Ljubić je na konferenciji za medije nakon sjednice Glavnog vijeća naglasio kako "nema nimalo sumnji te da se to temelji na mnogo elemenata, a u prvom redu eskalaciji političke krize".

"Najveće rezerve prema izmjenama Izbornog zakona su dolazile s bošnjačke strane, dakle, bošnjačke politike u BiH i ja primijećujem i svjedočim da u bošnjačkoj politici sazrijeva uvjerenje da je zapravo važnije za BiH spašavati BiH, nego spašavati vojnika Ryana, pardon Komšića", poručio je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close