Vlada FBiH

Donesen Zakon o liječenju neplodnosti

Ovaj zakon je ranije odobrio Dom naroda, a danas i Zastupnički dom na vanrednoj sjednici pa će stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama FBiH.
Vijesti / Politika | 20. 06. 2018. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija Bosne i Hercegovine je dobila Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Ovaj zakon je ranije odobrio Dom naroda, a danas i Zastupnički dom na vanrednoj sjednici pa će stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama FBiH.

Gotovo svi zastupnički klubovi i prije glasanja su se deklarativno izjasnili da će podržati Zakon mada je SDP naglasio da to čini samo zato što mnogi parovi koji pate od steriliteta već dugo željno iščekuju njegovo donošenje.

Inače je, po mišljenju SDP-a, zakon veoma manjkav pošto ne dozvoljava i heterolognu umjetnu oplodnju, odnosno postupak u kojem se oplodnja zasniva na dobivanju spermija ili jajnih stanica od drugih donatora, a ne samo od parova koji žive u zajednici, bračnoj ili vanbračnoj, kako propisuje usvojeni zakon.

SDP je u dosadašnjem mandatu Federalnog parlamenta bezuspješno predlagao zakon ove vrste koji bi dozvolio i heterolognu oplodnuju te po tvrdnjama poslanika ove stranke, najavljivao i druge povoljnosti u odnosu na akt koji je danas odobren.

Sjednica Zastupničkog doma trenutno protiče bez prisustva zastupnika iz Kluba HDZ-HNS, koji je u međuvremenu, nakon isteka tražene pauze u zasjedanju, priopćio da neće sudjelovati u radu Zastupničkog  doma Federalnog parlamenta do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) jer smatra da je nova današnja vanredna sjednica Doma, najavljena za 15 sati, sazvana suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi rada Zastupničkog doma.

Jedina najavljena točka dnevnog reda te sjednice je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Taj zakon su po hitnom postupku predložili zastupnički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i izaslanik u Domu naroda Predrag Kojović.

Klub HDZ-HNS negodovao je što su poziv za tu sjednicu zastupnici dobili službeno tek dva i po sata prije njenog najavljenog početka.  Iz istih razloga, poslanici Hrvatske demokratske zajednice 1990, nakon izjašnjavanja o Zakonu o liječenju neplodnosti, napustili su današnje aktualno zasjedanje.

Dosad je na aktualnoj sjednici odobren i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

Kopirati
Drag cursor here to close