Usvojen

Dom naroda usvojio izmjene Zakona o državnoj službi

Dom naroda je usvojio izmjene Zakona o državnoj službi.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2017. u 12:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH  odbili su na današnjoj hitnoj sjednici da razmatraju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, a ove izmjene odnose se na osiguranje jednakih prava na policijski dodatak.

Tako će ovaj zakon biti razmatran po skraćenom zakonodavnom postupku, a napomenuto je da ga je po istom postupku u oba čitanja usvojio i Zastupnički dom.

Uime Kluba Bošnjaka, Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) ocijenio je da postoji potreba za ulaganjem amandmana na ovaj zakona, zbog čega je ovaj klub i odbio hitnu proceduru.

Usvojen je danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, ali je usvojen u različitom tekstu u dva doma te je formirana komisija za usaglašavanje tekstova.

U drugom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji regulira pitanje jednakog broja dana godišnjeg odmora.

Izaslanica Kluba Hrvata Zdenka Džambas (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) najavila je da neće glasati za ovaj zakon, ocjenjujući da joj je "nevažan veći broj dana za parlamentarce", a bilo je kaže i važnijih stvari kojima se trebalo baviti kada je u pitanju zaštita ljudskih prava.

Uime predlagača, zastupnica Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Maja Gasal-Vražalica pojasnila je da se zakon odnosi na državne službenike koji su radnici, dodajući da se ona bavi radničkim pravima.

''Oni neće otići na godišnji odmor kao što će parlamentarci zbog vjerskih praznika, nego će koristiti dva dana koja im po tom osnovu pripadaju. Mi smo svakako više na godišnjem odmoru nego u radnom odnosu'', stav je Gasal-Vražalice.

Pozvala je Džambas da i ona više radi na zaštiti ljudskih prava u okviru komisijskog tijela koje se bavi ovim pitanjima, kao da i pitanje jednakih prava otvore i u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Džambas je reagirala i pojasnila da se u Domu naroda civilizirano razgovara, što nije slučaj u Predstavničkom domu kojeg je nazvala "arenom", dodajući da neće glasati ni za jedan zakon koji nije reformski.

Izasalnici su usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close