Odbačen prijedlog

Dom naroda bez dogovora - i dalje ništa od nabavke cjepiva!

Pokušaj usuglašavanja članova Kolegija odmah na sjednici nije bio moguć, jer sjednici nije nazočio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda iz hrvatskog naroda Dragan Čović (HDZ).
Vijesti / Politika | 02. 03. 2021. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što je trebalo olakšati nabavku cjepiva protiv koronavirusa.

Izaslanici su prihvatili da dopune dva zakonska rješenja razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku što je bio zahtjev Zastupničkog doma PSBiH koji je ranije podržao te izmjene.

Tako će dopune ta dva zakona biti upućene Kolegiju Doma na naknadno usuglašavanje budući da nije bilo dovoljno entitetske podrške iz Republike Srpske za njihovo usvajanje jer su četiri izaslanika Kluba Srba bila protiv dok je jedan bio suzdržan.

Pokušaj usuglašavanja članova Kolegija odmah na sjednici nije bio moguć, jer sjednici nije nazočio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda iz hrvatskog naroda Dragan Čović (HDZ).

Kako je navedeno u obrazloženju, cilj dopune Zakona o javnim nabavkama je omogućavanje nabavke cjepiva za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.

S druge strane, cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa cjepivima i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom unaprijeđeno je postojeće zakonsko rješenje u skladu s osnovnim principom koji se odnosi na omogućavanje postupanja nadležnih organa u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uvjete.

Tko je za što odgovoran?

Tijekom diskusije o prijedlogu izmjena Zakona o javnim nabavkama, izaslanik iz Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić je kazao da se stanje u zemlji neće promijeniti dok se ne utvrde činjenice tko je za što odgovoran, između ostalog i po pitanju imunizacije, cjepiva stanovništva BiH.

Govoreći o sustavu COVAX i sporazumu o nabavci cjepiva putem tog sustava, kazao je da su količine koje su naručene potpuno nedostatne za potrebe koje ima stanovništvo BiH.

''Da bi dostigli taj stupanj imunizacije koji preferira Svjetska zdravstvena organizacija, a to je da se otprilike cijepi oko 60 posto stanovništva, moramo stupiti u direktnu nabavku'', naveo je Miletić.

Tijekom rasprave, prije glasanja o zakonskim rješenjima, izrazio je nadu da će se usvajanjem zakona omogućiti bh. institucijama da se probude i naruče cjepiva ne samo za ovu godinu, nego i za narednu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) složio se s Miletićem da je vrijeme da se institucije probude.

''Volio bih da mi danas netko iz institucija objasni zašto se prema članu 10 Zakona o javnim nabavkama ne može izvršiti nabavka. Zašto se ne primjenjuje ovaj član. Sve je napisano, zašto institucije ne rade? Imat ćemo necijepljeno stanovništvo i hiperprodukciju zakona'', kazao je Špirić.

Izaslanica iz Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić (SNSD) smatra da je potpuno nepotrebna predložena izmjena Zakona o javnim nabavkama, zato što postojeći zakon o javnim nabavkama omogućava da se uradi što je potrebno.

Izetbegović: Krivi smo!

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) pozvao je izaslanike da pogledaju član 10 Zakona o javnim nabavkama, koji govori o izuzećima od primjene odredbi ovog zakona.

''Ukoliko mi ovo danas ne usvojimo, nabavke cjepiva će podlijegati rokovima koji su propisani u zakonu i tada možemo mi u ovom domu biti krivi što nismo otklonili i tu prepreku za bržu nabavku cjepiva. Osim što je evidentna sporost, indolencija vlasti, možemo biti krivi zato što smo nešto zaustavili što je prošlo u Zastupničkom domu, a što omogućava da se ubrzaju i pojednostave procedure'', naveo je Izetbegović.

Apelirao je na izaslanike da ne budu oni koji su napravili još jednu prepreku, još jedan problem narodu koji nema ono što je potrebno da se zaštiti u trenutku pandemije.

''Pogledajte član 10 Zakona i vidjet ćete izuzeća. Neophodno je uvrstiti izuzeće za nabavku cjepiva'', stava je Izetbegović.

Izaslanik iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) ocijenio je da ovi zakoni neće sustavno riješiti probleme s kojima se suočava BiH, ali su ipak neki korak naprijed.

Tegeltija na sjednicu, ili da da ostavku

Predlagao je i da se na sjednicu pozove predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegletija koji bi trebao u ovakvoj situaciji reći svoje mišljenje, ali i da informira Dom i javnost o nekim elementarnim stvarima.

Napomenuvši da više od godinu dana traje pandemija, da ljudi umiru u BiH, te da je vrlo relevantno da Tegeltija javno kaže koje konkretne izmjene i dopune zakona ili zakone je Vijeće ministara BiH predložilo do sada.

''Nema ni jednog zakona, ni jedne izmjene i dopune. Nema ni jedne predložene mjere. Moj je prijedlog da pozovemo predsjedavajućeg da dođe i da se očituje. Ako neće, ja ga javno pozivam da podnese, iz političkih i iz moralnih razloga, neopozivu ostavku'', istaknuo je Bećirović.

Izaslanik iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić (SDS) smatra da s radi o evidentnoj nesposobnosti  vlasti da obavi ono za što su postavljeni na te dužnosti, da tu nasušnu životnu potrebu stanovništva za preživljavanjem osigura kroz nabavku cjepiva.

Nakon rasprave o dva zakonska rješenja, izaslanici nisu podržali izmjene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima što je trebalo olakšat nabavku cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close