Majlinda Bregu

Dolazak Tachija u BiH - primjer dobre regionalne suradnje

Dolazak Tachija u BiH je ono što regionalna suradnja treba da predstavlja
Vijesti / Politika | 25. 06. 2019. u 16:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je da je najava dolaska predsjednika Kosova u Bosnu i Hercegovinu Hashima Tachija upravo ono što regionalna suradnja treba predstavljati.

Naime, predsjednik Kosova trebao bi doputovati u posjetu BiH na poziv Predsjedništva BiH kako bi bio jedan od sudionika Samita procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji će biti organiziran u Sarajevu 8. i 9. srpnja.

U izjavi za Fenu Bregu napominje da iako podjele postoje, i to ozbiljne podjele, u regiji bi trebala prevladati svijest "da smo zajedno jači, a razjedinjeni propadamo".

Nakon potpisivanja sporazuma između Prištine i Beograda (takozvani briselski sporazum) i internog političkog dogovora članica iz jugoistočne Europe, Kosovo je na samitu SEECP-a u Bukureštu u lipnju 2014. godine primljeno kao sudionik SEECP-a, a od 2013. sudionik je Odbora RCC-a.

Od tada, podsjeća Bregu, predstavnici Kosova sudjeluju na godišnjim sastancima RCC-a, kao i na sastancima ministara, premijera i predsjednika Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, redovno su pozivani na ove sastanke i na njima sudjeluju, ravnopravno s ostalim sudionicima.

''Za regionalnu suradnju puno znači to što BiH, kao predsjedavajuća SEECP-a, pozivanjem visokih zvaničnika s Kosova da sudjeluju na predstojećem samitu održava kontinuitet i sveobuhvatnost ovog procesa'', stav je generalne tajnice RCC-a.

Kako je u izjavi za Fenu zaključila, ovaj samit ne održava se samo da bi se političari iz regije okupili na još jednom sastanku, već da se razmotre mogućnosti, potrebe i prilike za bliskijom i jačom suradnjom, jer je to ono što je svima potrebno, ali i ono što građani traže i očekuju.

Kopirati
Drag cursor here to close