Planovi

Dokument Vlade HNŽ-a: Što nas čeka u 2021.?

Cilj je, navodi se, ''postizanje ravnoteže između socijalnih, gospodarskih i okolišnih zahtjeva s mogućnošću da se tijekom realizacije mogu vršiti njegova prilagođavanja sukladno eventualno izmijenjenim uvjetima''.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2021. u 10:18 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivno sudjelovanje u procesu izrade Programa integriranja BiH u Europsku uniju jedan je od najbitnijih prioriteta Vlade, stoji u prijedlogu Programa rada Vlade HNŽ-a za 2021., kojeg je Bljesak.info imao na uvid.

Vizija najrazvijenijeg kantona

''Vlada ostaje čvrsto opredijeljena realizaciji reformskih procesa iz Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende za BiH, a nastavit će i s aktivnim sudjelovanjem i davanjem doprinosa u procesu pristupanja BiH europskim integracijama u smislu reforme javne uprave i pravosuđa, kao i usklađivanje županijskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije'', navodi se u dokumentu koji će se naći pred zastupnicima u županijskoj skupštini.

Vlada HNŽ-a, koja je još uvijek u tehničkom mandatu, kao ključne izazove u 2021. godini identificirala je ''daljnje jačanje zdravstvenog sustava, socijalne sigurnosti i oporavak gospodarske aktivnosti uz očuvanje radnih mjesta''.

Cilj je, navodi se, ''postizanje ravnoteže između socijalnih, gospodarskih i okolišnih zahtjeva s mogućnošću da se tijekom realizacije mogu vršiti njegova prilagođavanja sukladno eventualno izmijenjenim uvjetima''.

''Vizija razvoja Hercegovačko-neretvanske županije istu prepoznaje kao ekonomski i društveno najrazvijeniju regiju u Bosni i Hercegovini, prepoznatljivu kao regiju ugodnog življenja i visokog životnog standarda, privlačnu za investicije, s jakim poduzetništvom koje se temelji na malim i srednjim poduzećima, poljoprivredi i turizmu, i koja svoj ekonomski razvoj i društveno blagostanje gradi na sinergiji različitosti, uvažavajući odrednice ekonomske, društvene i okolišne održivosti'', navodi se u dokumentu kojeg će premijer županije predstaviti zastupnicima, a onda kao zastupnik i sam glasovati o njemu.

Ciljevi

Kao prioritetni ciljevi u 2021. godini navedeni su: održivost javnih financija; podizanje razine osobne i imovinske sigurnosti građana; poboljšanje životnog standarda i osiguravanje društvene pravednosti i socijalne uključenosti; demografska revitalizacija, reforma obrazovanja i njegovo povezivanje s tržištem rada; učinkovita javna uprava; unaprijeđeno poslovno okruženje, održivi gospodarski rast i razvoj; energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije i razvijena okolišna infrastruktura.

U planu stoji kako je je za to potrebno osigurati strateške dokumente.

Kao strateški fokusi na temelju kojih se kreiraju ciljevi Strategije razvitka HNŽ-K 2021.- 2027. godina odabrani su: digitalizacija; gospodarski razvitak poticanjem malih i srednjih poduzeća, izvoza te razvitka poljoprivrede i turizma; razvoj suvremene, odgovorne i prosperitetne društvene zajednice te očuvan okoliš, razvijeno kružno gospodarstvo, mobilnost i digitalna infrastruktura.

''Nova vizija razvitka HNŽ, kroz pažljivo utvrđene strateške ciljeve, predstavljat će sinergijske učinke između gospodarskog i društvenog razvitka te zaštite okoliša'', navedeno je, između ostalog, u dokumentu u kojem stoji kako će ''Vlada HNŽ u 2021. godini nastaviti odlučnu borbu protiv korupcije''.

Kopirati
Drag cursor here to close