Rusvaj

Dokle? Nakon dva ministra MUP-a, na čelu Skupštine kantona dvije predsjedavajuće

Pitanje je li moguće da predsjedavajuća Skupštine bude razriješena odlukom na koju je uložen vitalni nacionalni interes i da li je razrješenje u skladu sa zakonskim aktima kantona obrazložio je i tajnik Skupštine Midhat Bašić.
Vijesti / Politika | 10. 02. 2021. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su imali ''dva ministra unutarnjih poslova'', BPK Goražde sada ima dvije predsjedavajuće kantonalnog parlametna - Daliborku Milović (LS) i Aidu Sirbubalo (DF). 

Sirbubalo je za predsjedavajuću izabrana u utorak na sastanku rukovodstva Skupštine BPK Goražde, a već u srijedu je Milović sve institucije informirala o tome da je ona predsjedavajuća, pojašnjavajući da je na odluku o njenoj smjeni pokrenut mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Obavještavam vas da do konačne odluke Ustavnog suda FBiH odluka o smjeni predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde ne može stupiti na snagu na osnovu članova 68., 69.,70., 71. i 72. Poslovnika Skupštine BPK Goražde jer se odnosi na pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa", stoji u obavijesti.

Ističe se također da je do konačnog očitovanja Ustavnog suda FBiH, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović.

Pitanje je li moguće da predsjedavajuća Skupštine bude razriješena odlukom na koju je uložen vitalni nacionalni interes i da li je razrješenje u skladu sa zakonskim aktima kantona obrazložio je i tajnik Skupštine Midhat Bašić, prenosi Klix.

"Članom 72. Poslovnika Skupštine BPK Goražde predviđeno je da 2/3 većina jednog od klubova naroda odluči da se neki zakon, drugi propis ili akt Skupštine odnosi na vitalni nacionalni interes, za usvajanje tog zakona, propisa ili akta Skupštine potrebna je većina glasova unutar svakog kluba naroda. Ukoliko se većina iz prethodnog stava ne može postići, zakon, propis ili drugi akt za koji se postavilo pitanje vitalnog nacionalnog interesa sa rezultatima glasanja proslijeđuje se Ustavnom sudu FBiH koji donosi konačnu odluku. Iz ovog proizilazi da odluka o razrješenju predsjedavajuće Skupštine nije provedena u skladu sa Ustavom FBiH, Ustavom BPK Goražde i Poslovnikom Skupštine BPK Goražde i da će konačnu odluku donijeti Ustavni sud FBiH", stoji u obrazloženju Bašića.

Izaslanici većine u parlamentu još u utorak su pozvali kolege iz opozicije da poštuju odluke skupštinske većine i da se "ne kriju iza vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda", čime blokiraju institucije BPK.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Hajdar Drljo pisao je OHR-u zatraživši reakciju visokog predstavnika o navodnoj zloupotrebi mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji je pokrenut i prilikom drugih smjena.

Sudeći po ovim događajima teško se može očekivati rasplet duboke političke krize koja danima potresa ovaj kanton, ali i kompletnu bh. javnost. Možda to najbolje oslikava i poruka koju je svojom neopozivom ostavkom na mjesto ministra unutarnjih poslova ovog kantona danas poslao Nermin Karišik. On je poručio kako ne želi biti dio negativnih političkih procesa u BPK Goražde koji bi se mogli dovesti u vezu s kriminalom i korupcijom.

Kopirati
Drag cursor here to close