General Clarck

Dok su SAD i EU spavali, druge sile su aktivne na Balkanu

''Imamo mnogo načina da spriječimo jezivu destabilizaciju na zapadnom Balkanu. Potvrdimo našu predanost u pomoći ovim demokracijama da dostignu svoj puni potencijal'', zaključuje general Clark.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2018. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina Amerikanaca i Europljana smatra da je pitanje brutalnog konflikta na zapadnom Balkanu riješeno, ali nažalost, to je daleko od istine, piše u autorskom tekstu za list „The Washington Post“ Wesley Clark, umirovljeni američki general koji je zapovijedao NATO snagama devedesetih godina.

''Prošlo je više od dva desetljeća od kada sam sa Richardom Holbrookeom i našim timom pregovarao o završetku rata u BiH. NATO je tada reagirao i zaustavio i srpsko etničko čišćenje na Kosovu. Danas su tri države iz regije članice NATO, a dvije članice Europske unije. Kosovo je nezavisno'', piše Clark.

Ali, ističe kako stalni politički sukobi „etno-religijskog karaktera između tih nacija“ kontinuirano prijeti da „metastazira u nacionalne i regionalne krize čineći regiju primarnom metom uplitanja stranih sila“.

Miješavina loše vladavine, ekonomske stagnacije i slabih institucija je napravila „malu, ali značajnu manjinu ranjivim na regrutaciju od strane nasilnih džihadista“, smatra američki general. Sve to čini regiju prostorom koji eksploatiraju terorističke organizacije i države poput Rusije, Kine i Turske.

Clark kaže da su SAD predale većinu odgovornosti Europskoj uniji smatrajući da budućnost država leži u tom bloku.

''Ali, dok su SAD i Europa spavale, druge sile su se aktivirale'', navodi on.

Kremlj, prema njegovom mišljenju pojačava svoj utjecaj i podstiče protivljenje Europskoj uniji i NATO-u, podržavajući ekstremističke grupe, pruža vojnu pomoć i raspiruje etničke podjele koje „okreću pravoslavce protiv muslimana“ namjerno podižući „tenzije koje su bile gorivo za ratove devedesetih“.

On piše i o jačanju uloge Turske, „donacijama iz Saudijske Arabije za džamije i vjerske organizacije“. Ističe kako i Kina traži svoje mjesto nudeći investicije za infratrukturne projekte koji „uvijek dolaze uz određene uvjete“.

''SAD i Europa morau ostati predane zapadnom Balkanu. Područje slobodne trgovine je dobra ideja, ali ne može zamijeniti garancije koje pruža NATO i EU. Mora postojat jasna mapa puta ka članstvu u EU. Iako se narodi u regiji ne slažu o mnogim pitanjima jedinstveni su u protivljenju ISIL-u i prema ekonomskim problemima'', ističe Clark.

Dodaje da se mora osigurati da milijarde dolara koje su investirane u regiju ne propadnu.

''Imamo mnogo načina da spriječimo jezivu destabilizaciju na zapadnom Balkanu. Potvrdimo našu predanost u pomoći ovim demokracijama da dostignu svoj puni potencijal'', zaključuje general Clark.

Kopirati
Drag cursor here to close