Sve će oni riješiti

Dok Bakir planira stati ispred ljudi, Dodik poručuje da neće ratovati

Dodik je najavio formiranje pregovaračkog tima za razgovore s predstavnicima druga dva naroda.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2021. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio je, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Kozari, formiranje pregovaračkog tima za razgovore s predstavnicima druga dva naroda.

Dodik je istakao da je situacija u BiH dosta složena i da ova grupacija stranaka treba da ima "valjanu procjenu" šta da čini.

"To je naš odgovor ovima iz FBiH koji stalno pozivaju na rat. Prije nekoliko sati nas je Izetbegović sve zajedno nazvao pogrdnim imenom. Ako žele da spriječe situaciju koja ide ka raspadu, ona treba da izbjegava takvu vrstu jezika. Mi nećemo ratovati, ne pripremamo se ni za kakav rat. Ono što Bakir, Komšič i Džaferović pričaju jeste retorika gubitnika. Dajte da razgovaramo o miru, Ustavu BiH, Daytonu, bez stranaca, da se dogovorimo kako ovo da funkcionira. Sada nam u kuloarima kažu da se raziđemo, ali na miran način, a ne ratom. RS se neće razići ratom", rekao je Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije u RS.

On je rekao i da ako ne bude inicijativa koje RS daju priliku da se dalje razvija, mirni razlaz će biti rješenje.

"Ništa nam nitko neće dati, već se sami moramo izboriti. Ne želimo ratovati, naša opcija je mir. Dajte da razgovaramo o Daytonu, Ustavu, i to bez stranaca, i da taj dogovor poštujemo. Ne želimo nikakvo pozivanje na nasilje ili nametanje nekih problema", rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je za O kanal da ne može reći da neće biti rata i da bi "radije danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close