SIP

Dogodilo se i to: Oduzet mu mandat zbog zloupotrebe položaja

Sud u Livnu presudom je odredio da Radunu bude oduzeto 23.530 KM, odnosno imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2019. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH oduzelo je mandat zastupniku u Skupštini Hercegbosanske županije i srpskom izaslaniku u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dušku Radunu jer je pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, izjavila je danas Srni glasnogovornica Povjerenstva Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, SIP je prestanak mandata Radunu, zastupniku Srpske napredne stranke, utvrdio postupajući po odredbi Izbornog zakona BiH.

Pirić je podsjetila da je na odluku SIP-a moguće uložiti žalbu.

Ako odluka postane pravosnažna, Radunovo mjesto u kantonalnoj skupštini i Domu naroda Parlamenta FBiH trebalo bi biti dodijeljeno prvom s liste SNS-a, a to je Aleksandar Štrbac.

Radun je od 2015. do 2018. godine bio načelnik općine Bosansko Grahovo, a presudom Općinskog suda u Livnu osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Sud u Livnu presudom je odredio da Radunu bude oduzeto 23.530 KM, odnosno imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.

Radun je platio još 24.000 KM jer je zatvorsku kaznu zamijenio novčanom.

Kopirati
Drag cursor here to close