Amna Popovac

Dodiku zbog mržnje prijava iz Mostara

Radilo se, kako navodi, o govoru kojim se stigmatiziralo, crnilo ili huškalo na određenu društvenu grupu, u ovom slučaju na bošnjački narod, što ''nije spojivo sa slobodom govora i što jasno krši tuđa prava''.
Vijesti / Politika | 22. 04. 2019. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivistica iz Mostara, Amna Popovac je Tužiteljstvu BiH početkom prošlog tjedna podnijela krivičnu prijavu protiv predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog ''izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti''.

Kako je Popovac priopćila, Dodik je tijekom svoje posjete Mostaru 9. travnja kao predsjedatelj Predsjedništva BiH, dakle kao službeno lice, ''koristio jezik mržnje, potpuno svjestan da na taj način može podstaći i navesti na nasilje ili širiti mržnju''.

Radilo se, kako navodi, o govoru kojim se stigmatiziralo, crnilo ili huškalo na određenu društvenu grupu, u ovom slučaju na bošnjački narod, što ''nije spojivo sa slobodom govora i što jasno krši tuđa prava''.

''To je nespojivo i s ravnopravnošću, kao osnovnim načelom življenja u jednom društvu. Gospodin Dodik je izjavio da su u posljednja tri mjeseca održani sastanci, a s ciljem popisivanja vojno sposobnih Bošnjaka i njihove profilacije u smislu gdje su bili i što su radili tijekom rata. Kazao je i kako su se navodno evidentirali i Bošnjaci koji nisu vojno obučeni, a s ciljem da se i oni pripreme za eventualnosti'', navela je Popovac.

Dodaje kako je prijavi navedena i Dodikova izjava o proizvodnji oružja i streljiva u Federaciji BiH, uz tvrdnje da to također kontroliraju Bošnjaci.

''Na taj način izašao je iz okvira svojih ovlasti. On bi kao predsjedatelj Predsjedništva trebao brinuti o vanjskim poslovima zemlje, imenovati velečoslanike, predstavljati državu pred međunarodnim organizacijama i slično'', dodaje.

Od Tužiteljstva je zatražila da što je moguće prije otvori istragu i provede je u skladu sa zakonom, te da podigne optužnicu i zastupa je pred sudom.

Navela je kako je prekršen Zakon o krivičnom postupku, točnije članovi 214. i 215. spomenutog akta.

''Sasvim je jasno da je osoba koju sam prijavila potpuno razumjela moć svoje propagande. Znao je i da ima utjecaj na brojne osobe u BiH i šire, te da će simpatizeri njegove ideologije te riječi shvatiti ozbiljno. One, jasno, prosječnog slušatelja mogu podstaknuti na nasilnu reakciju. Shvatio je pritom i vjerojatnoću da će se kao posljedica prenošenja poruke pojaviti širenje mržnje na nacionalnoj osnovi. Koristio je pritom i tehnike uvjeravanja poput straha, viktimizacije, ponavljanja i negativnog stereotipa koji predstavlja poznate propagandne tehnike. Vrijeme je da izabrani dužnosnici u BiH počnu svoje znanje i energiju koristiti za izgradnju zemlje i bolje budućnosti, a ne da nas širenjem mržnje i straha vraćaju u tešku prošlost'', zaključuje Popovac.

Kopirati
Drag cursor here to close