Cvijanović

Dodikova ideja sprječava lutanje

Predsjednica Republike Srpske je napomenula kako je bilo nekoliko varijanti o kojima se razmišljalo, a vezano je za izmjene Izbornog zakona i Ustava…
Vijesti / Politika | 29. 03. 2021. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra kako je cilj inicijative srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u procesu izmjena Izbornog zakona BiH predloži da predsjednik Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH jačanje pozicije Republike i sprečavanje ignorantskog odnosa.

"To je jedna od varijanti kojom bi se moglo osigurati da ono što se radi, priča, planira, strateški dogovara i realizira na prostoru Republike Srpske nađe mjesto preko jednog sugovornika iz Srpske na razini institucija BiH, jer često dolazi do lutanja u slučaju da imate određenu nejednakost između različitih garnitura", rekla je Cvijanović novinarima u Laktašima.

Upozorila je kako se veoma često ne može osigurati ta sinkronizacija stava, što najbolje može potvrditi ona, kao nekadašnji premijer, koji je trebao imati komunikaciju na razini BiH s ljudima iz druge političke garniture, koji su ignorirali institucije Republike Srpske.

"Na taj način bi se spriječio bilo kakav ignorantski odnos. Dakle, Republika Srpska bi bila čvrsto pozicionirana u svom stavu. Naravno, to je samo jedna od varijanti", rekla je Cvijanovć.

Napomenula je kako se i prije desetak godina ova ideja pojavljivala kao jedna od opcija, da datira iz vremena kada su se prvi put vodili pregovori o tome kako riješiti odluke međunarodnih sudova, odnosno Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je sugerirao određene izmjene izbornog zakonodavstva da bi se otvorio prostor za kandidaturu svih građana.

Još iz tog vremena, podsjetila je, pokušava se naći neka varijanta koja bi mogla na adekvatan način osigurati prisustvo Republike Srpske i republičkih institucija kada je riječ o ulozi organa koje su zajedničkog karaktera, a nalaze se na razini BiH.

Napomenula je kako je bilo nekoliko varijanti o kojima se razmišljalo, a vezano je za izmjene Izbornog zakona i Ustava, te naglasila da te stvari zahtijevaju konsenzus svih i kada on bude postojao onda će se to i realizirati, prenosi Srna.

"Ali, to nas u Republici Srpskoj ne sprečava da tragamo za rješenjima koja će uvijek na bolji i jači način pozicionirati Srpsku i osigurati da ono što jeste stav njenih institucija i građana nađe svoje mjesto, ne samo preko nekih zajedničkih institucija na razini BiH, nego i dalje sa svima onima koji su sugovornici Republike Srpske", zaključila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close