Godišnja press konferencija

Dodik: Zbog nespremnosti političkih faktora u FBiH, sada imamo zastoj i paralizu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je realan cilj, ukoliko Europa ima za to spremnosti, ''da dosegnemo status kandidata u Europskoj uniji''.
Vijesti / Politika | 30. 12. 2018. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u nedjelju na godišnjoj press konferenciji u Istočnom Sarajevu kazao da smatra kao najznačaniji događaj u BiH u ovoj godini održavanje općih parlamentarnih izbora, ''koji su provedeni u demokratskoj i fer atmosferi''.

Ocijenio je kako je ''nedvosmileno da je u ovim izborima bilo značajno miješanje stranog faktora na svim razinama u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj''.

Dodik se osvrnuo i na problem migranata u BiH, te kazao da će činiti sve da u sljedećoj godini dođu do efikasnih mjera za spriječavanje ulaska migranata.

Foto: Fena / Milorad Dodik

''Smatramo da migranti, kada uđu na ovaj prostor, su veći problem i da je manji problem da ih spriječimo na granici nego da ih onda jurimo po čitavoj BiH i tražimo smještajne kapacitete. Migranti su unijeli dosta destabilizacije u samu BiH u protekloj godini'', smatra Dodik.

Kazao je da ono što bude radio sa svojim suradnicima bit će usmjereno ka tome da se fizički spriječi ulazak migranata u BiH i da se postave efikasne kontrole granice, što podrazumijeva i efikasne strukture koje će se time baviti.

''Vjerujem u sposobnost policije RS-a da tu mjeru provede'', naveo je on.

Foto: Fena / Milorad Dodik

Dodao je da kao član Predsjedništava BiH vjeruje da će se podržati odluka o odbijanju projekata za dugoročno stacioniranje migranata na ovom prostoru.

Dodik je istaknuo i to da na razini BiH treba učiniti to da se uspostave takvi mehanizmi i procedure koji neće biti smetnje bilo kome za razvoj, nijednom entitetu, nijednoj općini, nijednoj regiji.

''Ja nisam član Predsjedništva koji će se baviti pitanjima bilo kakvog spriječavanja razvoja bilo kog dijela BiH, pa bio on i u Federaciji BiH, ukoliko nije protiv interesa same Republike Srpske'', naveo je Dodik.

Ukazao je i na potrebu uspješne regionalne suradnje, koja podrazumijeva i ''dosta otvorenih pitanja''.

Foto: Fena / Milorad Dodik

Osvrnuo se i na pitanje Kosova, te ponovio stav da Republika Srpska nije spremna da da suglasnost za priznanje Kosovo i da se to neće dogoditi ni u narednoj godini, ''neće se dogoditi nikada''.

''RS ne može prihvatiti odluku o priznanju Kosova u situaciji kada se Srbija bori u dijalogu s Prištinom za očuvanje svog teritorijalnog integriteta'', naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je realan cilj, ukoliko Europa ima za to spremnosti, ''da dosegnemo status kandidata u Europskoj uniji''.

''Mislim da je učinjeno dosta toga da se taj status kandidata dodijeli BiH. Vjerujem da ćemo u dijalogu sa strukturama EU uspjeti doći do konačne suglasnosti i o tome. Prije toga ćemo morati formirati vlast na razini BiH'', kazao je Dodik.

Foto: Fena / Milorad Dodik

Imali smo, dodao je on, sjajnu priliku to uraditi, kao nikad do sada, već do Nove godine ''da je bilo spremnosti političkih faktora u FBiH''.

Sada, kaže, imamo zastoj, paralizu, ''Vijeće ministara u kojem sjede ljudi koji su već izabrani u zakonodavnu vlast''.

Dodik je kazao da ''nas u idućoj godini čekaju i pitanja vezana za reformu izbornog zakonodavstva''.

Naveo je kako nije protiv određenih reformi, ali svakako kao važan faktor koji će sudjelovati u tome, misli da treba donijeti takve izmjene koje će omogućiti da izborni proces bude dodatno transparentan, fer, pošten i da bude u skladu s Ustavom, i da se osigurat da izborni sustav funkcionira na prostoru cijele BiH.

Foto: Fena / Milorad Dodik

''Sljedeća politika koju ćemo provoditi u 2019. godini je politika vojne neutralnosti. Narodna skupština RS je donijela rezoluciju o tome i RS svrstala u prostor koji će se boriti za vojnu neutralnost. Ja tu politiku neću derogirati i neću je mijenjati'', kazao je Dodik.

Dodao je da kao član Predsjedništva BiH koji dolazi iz RS-a nije spreman poduzeti bilo koju mjeru, pred bilo kojim autoritetom, da promijeni odluku NSRS.

Sedma ''sila''

Konferenciju je obilježio sramotno Dodikovo etiketiranje televizije BN kao "antisrpskog medija".

Kada ga je prisutna novinarka BNTV-a upitala zašto radnicima ove kuće stavlja metu na čelo, Dodik je ponovio svoj stav i odgovorio kontrapitanjem "a zašto vi meni stalno stavljate metu na čelu".

Tu se predsjedavajući Predsjedništva BiH nije zaustavio nego je "pozvao sve borce i sinove poginulih boraca koji rade na BN-u da napuste tu separatističku televiziju".

Novinarka BN televizije je u znak prosvjeda napustila konferenciju za medije, a s njom se nije solidarizirao nitko od predstavnika "sedme sile".

Kopirati
Drag cursor here to close