Nakon Beograda

Dodik zavolio Erdogana i našao rješenje?

"Recep Tayyip Erdogan, kada izuzmete neke ranije poruke, u ovo vrijeme veoma je zahvalan sugovornik. Njega zanima dogovor u BiH, svi narodi", rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2019. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem postizanja dogovora naroda u BiH, imajući u vidu poboljšane odnose Turske i Rusije, trebalo bi razmatrati mogućnost da se u formi kvadrilaterale sastanu Rusija, Turska, BiH i Srbija, pa i Hrvatska, ako želi, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U intervjuu za Sputnik, naveo je kako bi to bio forum koji bi okupljao autoritete na koje gledaju narodi iz BiH kako bi se pokušalo doći do nekih pomaka.

Tko gdje gleda

"Mi gledamo u Srbiju, jednim dijelom u Rusiju, Bošnjaci gledaju u Tursku, a Hrvati u Hrvatsku. Bit ćemo mi iz BiH, bit će ovi koji su okolo. Daj da vidimo što je to moguće. Naravno da se to neće svidjeti ovima sa Zapada, ali šta da radimo. Ako mi napravimo održivo rješenje, zašto bi neko bio protiv", rekao je Dodik za Sputnik.

Istaknuo je kako je vrlo važno da se zna da Turska nije ona iz vremena bivšeg turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutogluoa, koji je često dolazio u Sarajevo i sijao poruke koje su razjedinjavale i bile loše za Srbe.

"Recep Tayyip Erdogan, kada izuzmete neke ranije poruke, u ovo vrijeme veoma je zahvalan sugovornik. Njega zanima dogovor u BiH, svi narodi", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da ne treba biti naivan i ne misliti da će Erdogan uvijek s većom simpatijom gledati interese Bošnjaka, nego ostalih naroda, ali da on, ipak, u svom praktičnom ponašanju nudi podršku konsenzusu, dogovoru tri naroda i dva entiteta u BiH.

BiH nije učinila što je trebala

"I on ništa iznad toga ne traži. Zato je moguće danas s ovom Erdoganovom Turskom razgovarati i očekivati pomoć", naglasio je Dodik.

Naveo je kako potpuno pozitivno doživljava i ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Recepa Tayyipa Erdogana po pitanju projekta izgradnje auto-puta, jer sve što je trebalo da učine oni su učinili, ali da BiH nije učinila ono što je trebala.

Dodik je rekao da nema Vijeća ministara koji treba napraviti međudržavni ugovor s Turskom i Srbijom u vezi s tim projektom i da se u BiH ide veoma sporo.

Foto: Anadolija / Dodik ima rješenje

Podsjetio je kako je, kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, okupio sve iz entiteta i pokazao trasu auto-puta, ali da se poslije toga ništa nije uradilo, niti ima dogovora s Ankarom da bi dobili povoljnije financiranje.

Dodik je ocijenio da se ništa nije promijenilo od susreta članova Predsjedništva BiH s Erdoganom u Ankari u travnju, te podsjetio da je Erdogan tražio u ime Turske da im BiH isporuči njihove državljane koje smatra da su dio ekipe koja je vršila državni udar u Turskoj.

Erdogan jasan

"U Sarajevu, koje je nadležno za to, u FBiH, tvrde da treba neke postupke da vode. Ja mislim drugačije. Kažem - ako je netko državljanin Turske ili bilo koje druge države, i ako nema dvojno državljanstvo, i ako mu nitko nije dao azil, i ako ga potražuje matična država ... šta mi tu ima da oklijevamo?", rekao je Dodik.

Dodao je kako su se pojavili i neki Europljani koji su u vezi sa tim pitanjem počeli spominjati slobode, pa sada BiH ima probleme, prenijela je Srna.

Video: Dodik za Sputnjik: Zapad gurnuo BiH u mulj, sada nas guraju u NATO, a krive Ruse. Neće moći!

"I šta sad Erdoganu da kažem. On misli da ja kao član Predsjedništva nešto mogu tu uraditi. Ja ne mogu ništa da uradim. To je u FBiH, kod Bošnjaka, oni pričaju da se vode neki postupci. Ali, Erdogan to traži već četiri godine, a ništa se ne dešava. I šta treba u toj mučnoj situaciji da na njegovo ponovno traženje kažem - izvinite", dodao je.

Na pitanje može li Erdogan pomoći u formiranju Vijeća ministara, Dodik je rekao da je Erdogan bio veoma jasan i korektan, te podsjetio da je još u travnju rekao članovima Predsjedništva BiH u Ankari - formirajte Vijeća ministara, pa se onda bavite NATO-om.

Nadobudni Komšić

"To je logična stvar. A onda se mi vratimo u Sarajevo, sve obrnuto. To je ta priča o nadobudnom Komšiću koji pokušava da nametne svoje stavove. Onda ga prate ovi iz SDA, jer ga ne smiju izgubiti, jer ako ga izgube, pošto je on jezičav, onda bi to mogao biti veliki problem Bakiru Izetrbegoviću i samom Sarajevu. Oni njega ne žele izgubiti. Bukvalno SDA prati njega, šta god uradio", kaže Dodik.

Dodao je kako je po nekim kabinetskim kuloarima čuo da Komšić namjerava da se suprotstavi najavljenoj vojnoj intervenciji Turske na sjeveru Sirije.

"Šta njega briga za ta pitanja, ja to ne razumijem? Ne znam hoće li ili neće, ali nitko to nije izmislio, to je došlo iz njegovog okruženja. Kako da se složimo s tim. Ja smatram da je to unutarnja stvar Turske, šta ja imam s tim", upitao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close